Bu yıl 400 bin katılımcı sayısını aşan ilk şirket olan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, 2010 yılı sonunda bireysel emeklilik sisteminde 2 milyon 250 bin katılımcı sayısına ulaşılmasını ve 12 milyar TL fon büyüklüğünün aşılmasını beklediğini söyledi. Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından açıklanan 11 Aralık 2009 tarihli bireysel emeklilik sistemi verilerine göre, katılımcıların toplam fon tutarı 8, 910 milyon TL''ye, toplam katılımcı sayısı ise 1 milyon 977 bin 237''ye ulaştı. Katkı payı tutan 6, 973, 5 milyon TL, yatırıma yönlenen toplam tutar ise 6, 744, 9 milyon TL oldu. 2009 yılı başından söz konusu tarihe kadar yaklaşık 230 bin kişi sisteme dahil oldu. Son iki ayda 44 bin kişi BES''i tercih etti. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu ise 2010 yılı sonunda bireysel emeklilik sisteminde 2 milyon 250 bin katılımcı sayısına ulaşılmasını ve 12 milyar TL fon büyüklüğünün aşılmasını beklediğini bildirdi.
Uğurlu, "2010 yılında sektöre yeni şirketlerin dahil olması ile artan rekabete bağlı olarak şirketlerin daha zorlu bir döneme girmeleri muhtemel görünüyor. Değişen pazar koşullarıyla birlikte, satış ve hizmet süreçlerindeki kalite ve verimlilik esaslarının daha ön plana çıkacağı bir döneme girildiğinden, şirketler için yeni düzene adapte olmalarını sağlayacak aksiyonlar önem taşıyacak. Buna ek olarak, halen çok küçük olan pazarın büyütülmesine ve katılımcı/sigortalı tabanının geliştirilmesine yönelik faaliyetlere de ağırlık verilmesi gerekiyor" dedi.
Sektörden fazla büyüyeceğiz
Anadolu Hayat Emeklilik olarak, hayat sigortalan ile bireysel emeklilikte sahip oldukları pazar payını ileriki dönemlerde daha üst seviyelere çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Uğurlu, "Bu bağlamda, hem bireysel emeklilik hem de hayat sigortaları branşlarında sahip olduğumuz ürün çeşitliliğimiz ile müşterilerin ihtiyaçlarına uygun öneriler sunmak, yaygın dağıtım kanallarımız ile müşterilerimize etkin bir biçimde ulaşmak, yüksek hizmet kalitesi standartlarımız ve yatırım performansımız İle müşteri memnuniyetimizi daha da artırmak dün olduğu gibi bugün de en önemli önceliğimizi oluşturuyor. 2010 yılında da ürün geliştirme, hizmet sunumumuzda teknolojiyi en etkin biçimde kullanma yönündeki çalışmalarımız artarak devam edecek. Sektördeki lider pozisyonumuzu güçlend;irerek devam ettirmek üzere, Anadolu Hayat Emeklilik olarak, oluşacak yeni piyasa ve rekabet koşullarına adapte olmak amacıyla çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz. Bu bağlamda, önümüzdeki beş yıllık dönemde de, sektör ortalamalarının üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek güçlü konumumuzu korumayı hedefliyoruz" değerlend;irmesinde bulundu.
400 binlik katılımcı sayısını aştık
11 Aralık 2009 itibari üe Anadolu Hayat''ın toplam fon büyüklüğünün 1 milyar 917 milyon 387 bin 949 TL ve katılımcı sayısının 434. 122 olduğu bilgisini paylaşan Uğurlu, 2009 yılında 400 bin katılımcı sayısını aşan ilk şirket olduklarını ve bu alandaki liderliğimizi koruduklarına dikkat çekti. Hayat sigortası branşında ise, Ekim 2009 itibariyle 419, 2 milyon TL prim üretimi ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43, 9 bir gelişme sağlandığını aktaran Uğurlu şöyle devam etti: "Anadolu Hayat Emeklilik, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan Ekim ayı sonu verilerine göre, hayat prim üretiminde yüzde 27 piyasa payı ile ilk sırada yer alıyor. 2009 yılının ilk dokuz ayında 62, 2 milyon TL net dönem kârı elde ederek geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 105''lik bir gelişme kaydettik. Aktif büyüklüğümüz ise aynı dönem itibariyle yüzde 34, 2 oranında artışla 4 milyar 281 milyon TL seviyesine ulaştı. "
Yeni ürünlere hazırlık yapıyor
2009 yılında kredi kartı müşterilerinin işsiz kalması durumunda kart borçlarının ödenmesini garanti altına alan Kredi Kartı Destek Sigortası, katılımcıların birikimini işsizlik ve geçici maluliyet riskine karşı koruyan BES+Destek ve Türkiye''de ilk defa, otomatik fon dengeleme ve hayat boyu otomatik fon değişim sistemi Fonmatik ile Usta Emeklilik Planı''nı geliştiren Anadolu Hayat 2010 yılı için de yeni ürünler hazırlıyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan 19 Aralık 2008 tarihli "Emeklilik İşlemleri Hakkındaki Genelge" uyarınca, Bireysel Emeklilik Sisteminden emekli olup toplu para almak istemeyen katılımcılara, bireysel emeklilik şirketleri tarafından emeklilik gelir planları aracılığıyla "Programlı Geri Ödeme" ve "Yıllık Gelir Sigortası" seçenekleri sunulacak. Uğurlu''nun verdiği bilgiye göre Anadolu Hayat''ta hali hazırda "Yıllık Gelir Sigortası" ürününün satışını gerçekleştirirken 2010 yılının ilk çeyreği itibariyle "Programlı Geri Ödeme" ürünlerini de müşterilerine sunmayı planlıyor. Uğurlu, "İşbirliği içinde olduğumuz bankalarla ortak olarak geliştirdiğimiz faaliyetler ile hem kurumsal hayat hem de kurumsal bireysel emeklilik ürünlerinin daha da yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Bu segment için özelleştirdiğimiz ürünlerin sağladığı avantajların müşterilere daha iyi anlatılması ve fiyatlama olarak da ürünlerin daha cazip hale getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Risk hayat sigortaları, kritik hastalık ve işsizlik sigortası ürünlerinin banka dışı kanallardan satılabilmesine yönelik örneğin bireysel emeklilik hesapları gibi farklı ürünlerle paket şeklinde sunulması yönündeki çalışmalarımıza da devam etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Uğurlu, "Usta Emeklilik" adı verilen yeni emeklilik planının da sunduğu fon değişim opsiyonlarıyla sektörde ilk olma özelliğini taşıdığı bilgisini verdi.
Rebalancing yöntemi Türkiye''de ilk defa Usta Emeklilik''te
Uğurlu, Anadolu Hayat Emeklilik ve İş Portföy uzmanlığıyla hazırlanan Usta Emeklilik Planının, sunduğu fon değişim seçenekleri ile sektörde ilk olma özelliğini taşıdığını ve bu yeniliklerin yine Anadolu Hayat Emeklilik ile hayat bulmasının gurur verici olduğunu belirtti. Otomatik Fon Dengeleme Sistemi, katılımcının girişte belirlediği katkı payı fon dağılımlarını 3 ay, 6 ay ya da 12 aylık dönemlerde otomatik olarak ilk tercih edilen dağılıma getiriyor ve zaman içerisinde fon getirilerinin farklılaşması sonucu orijinal halinden uzaklaşan fon dağılımını dengeliyor. Yurt dışında emeklilik fonları yönetiminde "rebalancing" adı ile uygulanan bu yöntem Türkiye''de ilk defa Anadolu Hayat Emeklilik tarafından sunuluyor. Hayat Boyu Otomatik Fon Değişim Sistemi (FonMatik) ise katılımcının yaşına, risk düzeyine ve katkı payının gelire oranına göre başlangıçtaki fon tercihini belirliyor. Fon dağılımı her yıl katılımcının emekliliğine kalan süre de dikkate alınarak otomatik olarak, İş Portföy uzmanlığıyla belirlenmiş kurallara göre değiştiriliyor. Toplam birikimi 50 bin TL ve/veya düzenli katkı payı ödemesi bin TL ve üzerinde olan katılımcıların dahil olabildiği bu planda katılımcılar yönetim gideri kesintisi olmadan yatırım yapma imkanına da sahip oluyor. Öte yandan Anadolu Hayat Emeklilik tarafından bu yıl 4''üncüsü düzenlenen kadınlara özel fotoğraf yanşması "Kadın Gözüyle Hayattan Kareler" başlıyor. Fotoğraf sanatına ilgi duyan amatör-profesyonel tüm kadınlara açık olan yanşmamn başvurulan 01 Ocak-12 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek. Yarışmanın bu yılki konusu "Hayata Dair". . . (Dünya, 23.12.2009)