Kadınlara Yönelik "Geleneksel"
01 Mart 2009
Kadınlara yönelik "geleneksel" Anadolu Hayat Emeklilik, 2009 yılına sosyal sorumluluk çalışmalarıyla hızlı başladı. Öğrencilere burs verilirken, kadınları fotoğraf çekmeye teşvik ediyor, üniversite öğrencilerini ise yeni fikirler üretmeye yönlend;iriyor. Anadolu Hayat Emeklilik'in sosyal sorumluluk projelerinde dikkat çeken şey, kadınlara yönelik projelerin fazlalığı. Peki bunun bir nedeni var mı?

Zülal Atagün'ün haberi

Anadolu Hayat Emeklilik, sosyal sorumluluk projeleriyle adından sık söz ettiren kurumlar arasında yer alıyor. Hedefleri "sigortacı olmak" olan kız öğrencilerin okutulması için yıllardır maddi destek sağlarken aynı zamanda kadınlara yönelik fotoğraf yarışması düzenliyor. Şimdi de üniversitelerin sigortacılık bölümü öğrencilerini hedefleyerek "Sahibinden Genç Fikirler" arıyor. Anadolu Hayat Emeklilik'in dört yıldır sürdürdüğü "Geleceğimizin Sigortası Kızlarımız" projesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. 2005 yılında başlayan proje kapsamında Anadolu'nun farklı şehirlerinde çocuklara Sigortacılık Meslek liselerinde okumaları ve meslek sahibi olmaları için burs veriliyor. Ancak Anadolu Hayat Emeklilik için çocuklara burs verip ortadan çekilmek yetmiyor. Dolayısıyla öğrencilere staj imkânı, gelişimleri için sosyal destek, mezun olduklarında iş bulmalarına yardımcı olmak gibi farklı destekleri var.

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkan, proje ile sağladıkları olanakları şöyle anlatıyor: "Benzerlerinden biraz farklılık gösteriyoruz. Sadece parayı verip kenara çekilmekten uzak bir anlayışımız var. Öğrencileri Sigortacılık Meslek Yüksek Okullarında okutan ve bu süreçte onları yalnız bırakmadan topluma yararlı bir birey haline getirene kadar destekleme temeline dayanan bir proje yürütüyoruz. " Öğrencileri kend;i faaliyet alanları olan sigortacılık bölümünde okutuyorlar. Ancak yeterli sayıda Meslek Yüksek Okulu olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu'da bazı şehirlerde sigortacılık bölümü açarak projeye destek vermiş.

HAYAT GÖNÜLLLÜLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik, projenin ilk yılında en başarılı çocukları İstanbul'a getirerek kültür odaklı şehir turları düzenlemiş. Böylelikle hem projenin PR'ı yapılmış hem de çocuklarla tanışma olanağı sağlanmış. Bu arada kurumu çocuklara para vermenin ötesine geçerek daha yakın bir bağ kurmak amacıyla "Hayat Gönüllüleri" projesini hayata geçirmiş. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Merkezi'nde çalışan 20 gönüllü bayan, öğrencilere mentorluk yapacak şekilde bir iletişim ağı kurulmuş. Öğrencilerle gönüllüler ilişkilend;irilerek, proje genişletilmiş. Projenin 500 kişilik kapasitesi olmasına rağmen yeteri kadar öğrenci bulunamamış. Okulların yetersizliği ve talebin az olması nedeniyle şu an 273 kız öğrenciye burs veriliyor. Bursun devam etmesi İçin öğrencinin başarılı olması gerekiyor. Öğrenci seçimi konusunda projenin de isminden anlaşılacağı gibi kız öğrenci olmaktan başka bir kriter yok. Erkan'a "Neden kız öğrenciler" diye sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz: "Geleceğimizin sigortası kızlarımız. Çünkü Türkiye'nin geleceğinin kızlar üzerinden devam edeceğini düşünüyoruz. Biz kızlarımızı bir yere getirirsek onlar zaten erkek öğrencileri sürükleyeceklerdir. Ayrıca Türkiye'de kızlarımız erkeklere göre biraz daha muhtaç pozisyonda."

GELENEKSELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Anadolu Hayat Emeklilik'in kadınlara yönelik sosyal sorumluluk projeleri "Geleceğimizin Sigortası Kızlanmız" ile sınırlı kalmıyor. 2006 yılında "Öykünü Paylaş" isimli kadınlara yönelik bir öykü projesi gerçekleştirilmiş. Ancak öykü İle İletişimin zor olması nedeniyle proje. 2007 yılında fotoğraf yarışmasına dönüştürülmüş. 2008 yılında ise "Kadın Gözüyle Hayattan Kareler" isimli, serbest temalı bir fotoğraf yarışması düzenlenmiş. Yarışmaya, büyük çoğunluğu amatör 2 bin 500'den fazla katılım olmuş. 2008'de ise tema anne ve çocuk olarak yarışmanın ikincisini gerçekleştirilmiş. Bu yıl ise Hayata Dair temasıyla üçüncü fotoğraf yarışması düzenleniyor. Yarışma para ödüllü ve jüri tarafından beğenilen eserlerden bir sergi açılıyor. Daha sonra da kalıcı olması için bu fotoğraflardan bir kitap hazırladıklarım anlatan Erkan, fotoğraf yarışmalarını gelenekselleştirmek istediklerini söylüyor. Anadolu Hayat Emeklilik çalışanları bu projeden çok etkilenmiş olmalı ki daha sonra projeyi "Çalışan Gözünden Kareler" ismiyle kend;i çalışanlarına uyarlamış. Geçtiğimiz yıl sonunda sergilenen ve ödüllenen fotoğrafları da içeren yarışma gelecek yılda tekrarlanacak.

PROJENİN DEVAMI KATILIMA BAĞLI

Bunların yanı sıra Anadolu Hayat Emeklilik'in sosyal sorumluluk projelerine bu yıl bir yenisi daha eklend;i: "Sahibinden genç fikirler". Bu kez projenin hedef kitlesi doğrudan kadınlar değil, ancak Erkan "doğrudan faaliyet alanımızda çalışmayı hedefleyen öğrencilerle bir şekilde ilişki kurmayı amaçlayan, şirketimizin lider duruşunu gösteren bir proje, Biz madem bu sektörün önde gelen firmasıyız ona uygun davranışları sergileyip öncü olmalıyız. Bu alanda eğitim içinde bulunan öğrencilerle temas içinde olmalı, onlara sektörün meseleleriyle tanıştırmak, konular üzerinde fikir yürütmelerini sağlayacak projeler yapmalıyız şeklinde düşündük" diyor. Üniversite öğrencilerine bireysel emeklilik, ev hanımları için bireysel emeklilik, hayat sigortasının yaygınlaştırılması için yöntemler olmak üzere üç konu öneriliyor ve öğrencilerin başlıklar altında araştırma yapmaları, bu alanlarda nasıl gelişmeler olabilir diye düşünmeleri amaçlanıyor. Yapılan araştırma ve çalışmaların sonucunda sunulacak olan rapor, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlend;irilerek, ödüllend;irilecek. (Marketing Türkiye, 01.03.2009)