Türkiye’nin İlk Bireysel Emeklilik Fon Robotu FonMatik ROBO, Üç Ayda 20 Bin Kişiye Ulaştı

Anadolu Hayat Emeklilik katılımcılarına, birikimlerini kendilerine en uygun fonlarda değerlendirme imkânı sunan Fonmatik ROBO, kısa sürede büyük talep gördü. Günlük yaşama dair eğlenceli sorularla katılımcıların yatırımcı karakterlerini belirledikten sonra birikimlerini kendilerine en uygun fonlarda değerlendiren ve piyasa koşullarına göre fonları otomatik değiştirerek yaptığı değişiklikleri paylaşan Fonmatik ROBO, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Anadolu Hayat Emeklilik'in bireysel emeklilik katılımcılarının fon dağılım değişikliği hakkındaki çekincelerini ortadan kaldırmak amacıyla sunduğu Fonmatik ROBO, kısa sürede binlerce katılımcının tercihi oldu. Katılımcıların bireysel emeklilik birikimlerini yatırımcı karakterlerine en uygun fonlarda değerlendiren ve piyasa koşullarına göre fonlarını otomatik değiştiren bu yeni hizmet, Anadolu Hayat Emeklilik tarafından ücretsiz olarak sunuluyor.

Fonmatik ROBO'dan yararlanan 20 bini aşkın bireysel emeklilik katılımcısının yaklaşık üçte biri 18-35 yaş grubunda yer alıyor. Hizmetten yararlananların yüzde 67’si mobil şubeyi kullanarak bireysel emeklilik hesaplarını Fonmatik ROBO’ya dahil etti.

Şirketin genç katılımcı oranının sektöre kıyasla her zaman yüksek seyrettiğinin altını çizen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, “Fonmatik ROBO’nun gençler tarafından yoğun olarak tercih edilmesi, bu segmentin ihtiyaçlarına da cevap verebildiğimizi göstermesi sebebiyle bizi mutlu ediyor. Öte yandan kullanıcıların büyük kısmının mobil şubeyi tercih etmesi, dijital deneyimlerde ağırlıklı olarak cep telefonlarının kullanıldığını bir kez daha kanıtlamış oldu.” dedi.

“Sektördeki önemli bir ihtiyaca cevap veren Fonmatik ROBO, binlerce kişiye ulaştı”

Bireysel emeklilik sisteminde anlamlı bir birikim elde edebilmek için katılımcıların fon dağılımlarını risk getiri beklentilerine göre uzun vadeli bir perspektifle belirlemelerinin önemine dikkat çeken Ertürk, Fonmatik ROBO'nun buradan hareketle hayata geçirildiğini belirtti. Ertürk şu bilgileri verdi: “Birikimlerini kendilerine en uygun fonlarda değerlendirmeleri amacıyla bireysel emeklilik müşterilerimiz için geliştirdiğimiz hizmetimiz henüz çok yeni olmasına rağmen, hizmetten faydalanan katılımcı sayısı beklentilerimizin üzerinde bir hızla büyüdü. Rakamlar bize, bireysel emeklilikte fon yönetimi konusunda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, mevcut ve kritik bir ihtiyaca cevap verdiğimizi gösteriyor. Müşterilerimizin yatırım beklentilerini belirlemek için hazırladığımız kısa testin katılımcıyı sıkmayacak, günlük sorulardan oluşan keyifli bir içeriğe sahip olmasına özen gösterdik. Oyunlaştırma tekniği kullandığımız bu pratik testin güncel hayattan sorular içermesi ve yanıtlamak için finans bilgisi gerektirmiyor olması da müşterilerimiz tarafından oldukça beğenilen yönleri arasında.”

“Amaç, sistemin getiri potansiyelinden fayda sağlamak”

Fonmatik ROBO'nun temel amacının fon seçimi kaynaklı müşteri memnuniyetsizliklerinin önüne geçmek olduğunu söyleyen Yılmaz Ertürk, “Amacımız müşterilerimizin uzun vadeli bir yatırım aracı olan bireysel emeklilik sistemine duyduğu güveni sağlamlaştırmak ve sistemin getiri potansiyelinden tam olarak faydalanmalarını sağlamak. Hayata geçtiği tarihten bugüne kadar geçen 3 ay gibi kısa bir sürede, Fonmatik ROBO’nun katılımcılarımıza önerdiği ve gerçekleştirdiği fon dağılım değişikliklerinin sonuçlarına baktığımızda, söz konusu dönem için getiri oranlarının %4 ila %9 bandında gerçekleştiğini görüyoruz. Fonmatik ROBO hizmetini kullanan katılımcılarımız için getiriler, başta enflasyon olmak üzere, repo, mevduat ve BIST endekslerinin üzerinde performans göstermiştir.” dedi.

Ertürk, Fonmatik ROBO'nun orta vadeli hedeflerini ise şöyle anlattı: “Fonmatik ROBO'yu bireysel emeklilik müşterilerimize her fırsatta tanıtmaya devam ederek, teknolojik ve pratik çözümlerle kişiye özel akıllı fon seçiminden faydalanan müşterilerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ek olarak, sunduğumuz benzersiz hizmetin yeni müşteri kazanımına da yansıyacağını, henüz sisteme girmemiş kişileri hesap açmaya ve özellikle gençler arasında giderek popülerleşen bireysel emeklilik sistemi için tercihlerini şu ana kadar olduğu gibi şirketimizden yana kullanmaya yönelteceğini öngörüyoruz. Anadolu Hayat Emeklilik olarak yaratacağımız en büyük katma değerin ise Fonmatik ROBO'dan yararlanan müşterilerimizin memnuniyetini artırmak olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan, fon dağılımlarını belirleyerek birikimlerini bizzat takip etmek isteyen müşterilerimizle, İş Portföy uzmanlığıyla hazırlanan “60 Saniyede Fon Önerileri” videomuzu ve fon performanslarını izleyebilecekleri fon bültenlerimizi paylaşıyor, piyasalardaki gelişmelere göre müşterilerimizin yatırımlarına yön vermelerine destek oluyoruz.”

Fonmatik ROBO hakkında:

Bireysel emeklilik birikimlerini kişiye en uygun fonlarda değerlendirmek ve takip etmekle görevli fon robotudur. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmetle Fonmatik ROBO, önce kısa bir test aracılığıyla katılımcıların risk profilleri ve yatırımcı karakterlerini belirliyor. Ardından katılımcı, fon dağılım değişiklik hakkını Anadolu Hayat Emeklilik’in emeklilik fonlarını yöneten portföy yönetim şirketi İş Portföy’e devrediyor ve İş Portföy, yatırımcı karakter testinin sonucuna göre fon dağılımını belirliyor. Piyasadaki gelişmeleri ve finansal göstergeleri dikkate alan Fonmatik ROBO katılımcıların fon dağılımlarını otomatik olarak değiştiriyor. Katılımcı kendisine sunulan düzenli raporlarla yapılan değişiklikleri ve hem mevcut birikimini hem de emeklilikte elde edeceği tahmini birikimi görebiliyor, fonlarının getirilerini Fonmatik ROBO öncesi ve sonrası olarak karşılaştırabiliyor.

Anadolu Hayat Emeklilik hakkında:

Bireysel emeklilik ve hayat sigortaları alanlarında hizmet sunan Anadolu Hayat Emeklilik, 1990 yılında “Türkiye’nin ilk hayat sigortası şirketi” olarak kuruldu. Halka açık ilk emeklilik şirketi olan Anadolu Hayat Emeklilik, hayat sigortaları, bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamında en büyük fon yaratan şirket olma özelliğini taşıyor. Bireysel emeklilik ile otomatik katılım kapsamında yer alan ve sayısı 1,8 milyonu aşan katılımcı sayısıyla Anadolu Hayat Emeklilik, sistemdeki lider pozisyonunu güçlendirmeye devam ediyor. Sistemden emekli olan kişi sayısında da öncü konumunu koruyan şirket, sistem emeklilerinin %25'ine sahiptir. Genel Müdürlüğü İstanbul'da bulunan şirketin; İstanbul (3), Ankara (2), Adana, Bursa, İzmir, Antalya, Kocaeli, Trabzon ve Diyarbakır’da Bölge Satış Müdürlükleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde şubesi bulunuyor. Anadolu Hayat Emeklilik sayısı 500'ü aşan direkt satış ekibi, 250'ye yakın özel acentesi ve 1.300'ü aşan Türkiye İş Bankası şubesi aracılığıyla hizmet sunuyor.