Dünyanın En Etkileyici 10 Kütüphanesi

Paylaş
Kütüphaneler bilginin saklanması ve aktarılmasındaki katkılarıyla insanlık için hep değerli olmaya devam edecek. Tarihin geleneksel ve modern dokusunu bir arada tutan 10 kütüphaneye göz atmaya ne dersiniz?

Trinity College Kütüphanesi

İrlanda’nın en büyük kütüphanesi olarak kabul edilen, Dublin’deki Trinity College Kütüphanesi her yıl 500 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Ahşap yapısı ve simetrik tasarımı ile dikkat çeken kütüphane, 800 yıl önce Celtic rahipleri tarafından kaleme alınan Book of Kells’in el yazmalarını da bünyesinde barındırıyor.



George Peabody Kütüphanesi

Peabody Enstitüsü Kütüphanesi olarak da bilinen George Peabody Kütüphanesi, 5 katlı devasa yapısıyla dikkat çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Baltimore şehrinde yer alan binanın kurucusu George Peabody, herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir alan yaratma amacıyla yola çıkarak kütüphaneyi inşa ettirmiş.



Alexandria (İskenderiye) Kütüphanesi

Mısır’ın İskenderiye şehrinde yer alan Alexandria Kütüphanesi’nin oldukça köklü bir geçmişi bulunuyor. Antik Mısır’ın bilgi merkezi sayılan kütüphanede hem iç hem de dış mimari oldukça dikkat çekiyor. Kütüphanenin dış cephesi Antik Mısır’ı betimleyen işlemelerle kaplı. 900.000’e yakın el yazması bulunan kütüphane, rivayetlere göre Roma İmparatorluğu döneminde ateşe verilerek yakıldı. İlerleyen dönemde birkaç kez tadilat gören ve kapanan kütüphane, 2002 yılındaki restorasyon çalışmalarının ardından yeniden kullanıma açıldı.



Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde New Haven şehrinde bulunan Yale Üniversitesi’nde yer alan Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi, mermer duvarlardan oluşan tasarımıyla ilgi çekiyor.. Kütüphanede pencere yerine fazla ışığı geri yansıtan şeffaf Dany mermeri kullanılması da mekanı ilginç kılan diğer nedenlerden biri. Nadir kitaplar ve el yazmalarını bünyesinde barındıran kütüphane her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.



El Escorial Kütüphanesi

Madrid’de bulunan El Escorial Kütüphanesi dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında gösteriliyor. İspanya UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve manastır, saray, kütüphane gibi bölümlerden oluşan kütüphane bir zamanlar İspanya Kralı II. Felipe'nin ikametgâhı olarak kullanılmış. Ayrıca kütüphanede bulunan kaynakların zarar görmemesi adına el yazmaları ve kitaplar özel olarak hazırlanan ciltli raflarda korunuyor.



El Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi, mimarisi ile ülkenin en önemli kütüphanesi olmasının yanı sıra tiyatro ve opera gibi çeşitli sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. 2008 yılında The Guardian tarafından dünyanın en iyi ikinci kütüphanesi olarak seçilen El Ateneo Grand Splendid, süslü freskleri, efsanevi bir tabloyu andıran tavanı ve tırabzanlarındaki ayrıntıları ile görsel bir şölen sunuyor.



Stuttgart Şehir Kütüphanesi

2011 yılında açılan Stuttgart Şehir Kütüphanesi, Alman sadeliğini yansıtan mimarisi ve tek rengin hâkim olduğu çok katlı yapısıyla dikkat çekiyor. 9 katlı yapının ilk 4 katı klasik bina şeklindeyken, üstteki 5 kat cam kaplamalı bir piramit formundadır. Bir kitap küpü olarak tasarlanan yapı, oldukça teknolojik bir altyapıya sahiptir.



New York Halk Kütüphanesi

1895 yılında kurulan ve ABD'nin en büyük ikinci kütüphanesi olan New York Halk Kütüphanesi; çoğunluğunu kitapların oluşturduğu 50 milyondan fazla ögeye ev sahipliği yapıyor. Tarihi atmosferi ile dikkat çeken kütüphane, orijinal el yazması eser koleksiyonu, 1.200 farklı dil ve lehçeye sahip dünya dilleri koleksiyonu, sosyal bilimler ve tarih koleksiyonu gibi farklı zenginliklere de sahip.



Britanya Kütüphanesi

Londra’da bulunan ve dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Britanya Kütüphanesi’nin çok köklü bir geçmişi bulunuyor. Günümüzden tam 400 yıl önce kurulan Britanya Kütüphanesi 170 milyon kitabı bünyesinde barındırıyor. Her yıl 1,5 milyon ziyaretçiye kapılarını açan kütüphane, yılda 3 milyon yeni kitabı raflarına ekliyor.



Rusya Devlet Kütüphanesi

Moskova’da bulunan Rusya Devlet Kütüphanesi'nde yaklaşık olarak 18 milyon kitap, 43 milyonun üzerinde kayıt bulunuyor. Kütüphanede sadece kitaplar değil; dergiler, kopya eserler ve ses kayıtları da muhafaza ediliyor. 247 farklı dilden oluşan eserler kütüphane kapasitesinin yüzde 29’luk dilimini oluşturuyor. Rusya Devlet Kütüphanesi yılda 1 milyonun üzerinde ziyaretçiye kapılarını açıyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri