Online Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural

Paylaş
İnsan kaynakları profesyonellerinin işe alım süreçlerinde sıklıkla başvurduğu online mülakat tekniği, genellikle sürecinin ilk adımı olması sebebiyle adaylar için büyük önem taşıyor. Bu yenilikçi mülakat sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. 

Rahat Hissedeceğiniz Bir Mekan Belirleyin

Online mülakat sırasında rahatça kendinizi ifade edebileceğiz, seslerin birbirine karışmadığı ve dikkatinizin dağılmayacağı mekanları tercih etmeniz oldukça önemli. Bu özelliklere sahip bir mekan seçmeniz karşı tarafa bilgilerinizi, hislerinizi ve düşüncelerinizi istediğiniz gibi aktarmanızı kolaylaştırır.  



Kıyafetlerinize Önem Verin

Klasik iş görüşmelerinde olduğu gibi online mülakatlarda da kıyafetlerinize özen göstermelisiniz. Ekrandan görülecek de olsa tercih ettiğiniz kıyafetler mülakat yaptığınız kişinin düşüncelerini etkiler. Görüşme yaptığınız kurum ve pozisyona uygun kıyafetler tercih etmeniz oldukça önemli. İlk izlenimin en önemli detaylardan biri olduğunu unutmayın. 



Kamera Açısına Ve Arka Plana Dikkat Edin

Görüşme esnasında kamera açınız ve arka plan da büyük önem taşıyan, küçük ama önemli detaylardır. Sade ve dikkat dağıtmayan arka planları tercih etmeli ve kamera açısını yüzünüzü en iyi yansıtacak şekilde ayarlamalısınız. Omuz planlı görüntü mülakat esnasında karşı tarafın size daha da fazla odaklanmasına yardımcı olacaktır. Görüşmenin odağında siz olmalısınız ve diğer dikkat dağıtacak şeyleri uzak tutmalısınız. 



Küçük Notlar Alın

Online mülakatlar sırasında özgeçmişinizin bir çıktısını yanınıza alın. İnsan kaynakları uzmanları tarafından genellikle sorulan sorular için cevaplarınızı da yanınızda bulundurun. Bu sayede size sorulan sorulara daha hızlı ve net cevap verebilir, gerekli durumlarda elinizdeki küçük notlardan yardım alabilirsiniz. Görüşme sırasında konuşulan konularla ilgili küçük notlar alırsanız, daha ciddi ve işi gerçekten istediğiniz izlenimi yaratabilirsiniz. 



İnternet Hızınıza Dikkat Edin

Herhangi bir online mülakata katıldığınızda bağlantı hızınızın yavaşlaması veya kopması başınıza gelebilecek en kötü olaylardan biridir. Mülakat esnasında kopan bağlantı sizi strese sokabilir ve dikkatinizi dağıtabilir. Bu durum aynı zamanda gün içerisinde birçok kişiyle mülakat yapan insan kaynakları uzmanlarını da olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla online mülakatlarda bağlantı hızının yüksek olduğu lokasyonları tercih etmelisiniz. 



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri