Başarılı Bir Freelancer Olmak İsteyenlere 7 Öneri

Paylaş

Son yıllarda iş hayatında en çok bahsi geçen kavramlardan biri “freelancer” olmak. Birçok insanın çalışma şekli olarak benimsediği, herhangi bir şirkete bağlı kalmadan, mekândan bağımsız ve esnek bir çalışma programına göre iş yapmayı ifade eden freelancer olmayı seçen ve iş hayatlarına bu şekilde devam eden kişi sayısı ülkemizde de her geçen gün artış gösteriyor. Peki, başarılı bir freelancer olmanın yolu nereden geçiyor? Freelancer adayları nelere dikkat etmeli?


Kendinizi Gözlemleyin

Serbest çalışmanın; düzeninizin veya iş disiplininizin olmayacağı anlamına geldiğini kesinlikle düşünmeyin. Verimli olduğunuz saatleri, evde mi yoksa dış mekânda mı rahat çalıştığınızı, odaklanmak için neyin size iyi geldiğini mutlaka gözlemleyin.



En İyi Bildiğiniz İşi Yapın

Freelance olarak hizmet verdiğiniz alanı kısıtlı tutun. Birçok kişinin düştüğü hataya düşmeyin ve birden çok alanda hizmet vermeyin. Uzmanlaştığınız ya da uzmanlaşmak istediğiniz alanlarda müşterilerinize çözüm sunun.



Bir Ağ İçinde Yer Alın

Düzenli gelire sahip olmak, geleceğe dair daha sağlıklı planlar yapmak için iş sürekliliğine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu sürekliliği sağlamak için işverenlerin ve serbest çalışanların yer aldığı bir ağa dâhil olun ve sürekli takipte kalın.



İşin Piyasa Değerini Mutlaka Araştırın

Yaptığınız işin, projenin karşılığını almak istiyorsanız yapacağınız işin piyasa değerini mutlaka araştırın. Belirleyeceğiniz hizmet bedelinin bu seviyeden çok fazla sapmamasına özen gösterin.



Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmaya Çalışın

Sağlığınıza dikkat etmeniz motivasyonunuzu ve başarınızı arttıracaktır. Serbest çalışmanın etkisiyle tüm gece çalışıp gün boyu uyumak, yemeğe hiç vakit ayırmamak, uzun saatler hareketsiz kalmak gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaya çalışın.



Kendinize Rahat Bir Çalışma Ortamı Yaratın

Her ne kadar zaman ve mekândan bağımsız çalışıyor olsanız da motivasyonunuz ve verimli çalışabilmeniz için dikkatinizin dağılmayacağı bir çalışma ortamı yaratın.



Son Teslim Tarihine Önem Verin

İşverenler açısından en önemli noktalardan birisinin “işini zamanında teslim almak” olduğunu unutmayın. Bu yüzden özellikle müşterilerinizle ilişkilerinizin devamlılığı açısından iş teslimi için belirlenen tarihlere dikkat edin.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri