Eisenhower Matrisi ile Etkili Zaman Yönetimi

Paylaş
Hem iş hayatında hem de günlük hayatta zamanın verimli kullanılması bireylerin yaşam kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri. Eski ABD başkanı Dwight D. Eisenhower’ın zaman yönetimi konusunda literatüre kazandırdığı Eisenhower Matrisi’ni sizin için kaleme aldık.


Dwight D. Eisenhower 1953-1961 yılları arasında iki dönem ABD başkanlığı yapmış bir isim. Zaman yönetimi kendisi için oldukça önemliydi. Bu yüzden işlerini düzene sokmak amacıyla uzun yıllardır kullanılan Eisenhower Matrisi tekniğini geliştirdi. Tekniğin temeli Eisenhower’ın “Önemli olan nadiren acildir, acil olansa nadiren önemli.” sözüne dayanıyor. 




Yapılması gereken işleri öncelik sırasına koymadıysanız işi yaparken odaklanamama, birçok işle aynı anda uğraşma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Hal böyle olunca gereksiz işlere odaklanıp zamanınızı verimsiz bir şekilde harcayabilirsiniz. Eisenhower Matrisinde yapılması gereken işler dört gruba ayrılıyor:
  • Acil ve önemli
  • Acil ve önemli değil
  • Acil değil ve önemli
  • Acil değil ve önemli değil
 



Acil ve önemli mi?

Bu kategoriye giren işler en öncelikli olması gereken işlerdir. Diğer kategorilere giren tüm işlerinizi bırakarak, bu kategorideki işleri yapmaya başlamalısınız. 

Acil ve önemli değil mi?

Bu kategoride yer alan işler genellikle iş arkadaşlarınızın veya başka kişilerin kendileri için sizden rica ettikleri işlerdir. Yapmanız gerekir ama önemli değildir. Elinizden geliyorsa yapabilir ya da başkalarına devredebilirsiniz. Genellikle mailler, gelen telefonlar da bu başlığa dahildir. 



Acil değil ve önemli mi?

Geleceğinizde fark yaratan uzun vadeli planlarınızın dahil olduğu, sadece kendi isteklerinizden oluşan kategoridir. Bu işleri hemen halletmenize gerek yoktur, ancak titiz bir şekilde planlamanız gerekiyor. 

Acil değil ve önemli değil mi?

Bu bölgeye yerleştirdiğiniz işler “yapılmasa da olur” kategorisinde yer alıyor. Yapsanız iyi olur ama yapmamaya karar verirseniz de hayatınızda çok fazla değişikliğe sebep olmaz. Mümkünse yaparak zaman harcamayın. Gerçekten sizin için önemli olan ve listede en başa yazdığınız işleri hazırlayın. 



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri