UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş 18 doğal ve kültürel varlığımız yeni blog yazımızda!

Paylaş
Tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen, doğal ve kültürel varlıkları dünyaya tanıtmayı ve toplumda bu varlıkların korunmasına yönelik bilinç oluşturmayı amaçlayan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş 18 kültür varlığımızı sizin için derledik. Unesco Dünya Mirası Türkiye örneklerine gelin birlikte bakalım:

Efes Antik Kenti

“Asya’nın ilk ve en büyük metropolü” unvanını taşıyan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunur. Hem mimarlık hem de din tarihine ışık tutan yapılara sahip olması, Efes Antik Kenti hakkındaki bilgilerden yalnızca bir kısmı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2015 yılında girmiştir.



Diyarbakır Surları – Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve içerisinde Helen, Latin, Süryanı, Ermeni ve Arap dillerine ait yazıtların yer aldığı yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2015 yılında girmiştir. Diyarbakır Surları tarihi milattan önceye dayanır ve döneminin önemli savunma yapıları arasında yer alan Diyarbakır Surları tarihte yolculuk yapmanıza sebep olacak değerlerimizden bir tanesi.



Nemrut Dağı

Tarihte “Zeus’un göklerdeki tahtına en yakın yer” olarak tanımlanan Nemrut Dağı, Adıyaman’da bulunur. Helenistik dönemin en görkemli kalıntılarından biri olmasının yanı sıra manzarasıyla ve Nemrut dağı heykelleri ile muhteşem bir görüntü sunan bu yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1987 yılında girmiştir.



Kapadokya ve Göreme Milli Parkı

Erciyes Dağı ve Hasandağ’ın püskürttüğü lavların erozyona uğraması ile oluşan ve eşsiz bir görünüm kazanan Kapadokya; Nevşehir’de bulunur. Kapadokya tarihi; Hitit, Pers, Bizans ve Selçuklu gibi birçok farklı uygarlığın izlerini barındırır. Doğal oluşumları, yer altı şehirleri ve peri bacalarıyla dünya çapında üne sahip olan bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında girmiştir.



Pamukkale Hierapolis Milli Parkı

Beyaz travertenleri ile benzersiz bir görünüme sahip olan Pamukkale Hierapolis Milli Parkı, Ege bölgesinde yer alan Menderes Nehri vadisinde bulunur. Helenistik ve erken Hristiyanlık dönemlerinden kalıntılar barındıran Hierapolis Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1988 yılında girmiştir.



Safranbolu

Karabük şehrinin kuzeyinde yer alan ve 1950’lerde Anadolu’da gerçekleşen modern şehirleşmeden etkilenmeyen Safranbolu, ismiyle bütünleşmiş ahşap Safranbolu evleri ve anıtsal yapılarıyla meşhur olan bir bölge. Osmanlı döneminde tarım, ticaret ve ulaşım için merkez konumunda bulunan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1994 yılında girmiştir.



Selimiye Cami

Edirne’de bulunan ve Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Cami ve Külliyesi, teknik ve estetik mükemmelliğiyle dünyadaki en önemli yapılardan biri. Osmanlı padişahı II. Selim tarafından yaptırılan Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2011 yılında girmiştir.



Cumalıkızık Köyü

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle olan ve Osmanlı’nın erken dönemine ait mimari örneklerini günümüze taşımayı başaran Cumalıkızık köyünün kuruluşu yaklaşık 1300’lü yıllara kadar uzanır. Osmanlı’nın ilk başkenti olan bu yerleşke, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014 yılında girmiştir.



Bergama Antik Kenti

İzmir’de bulunan ve tarihte Helenistik Bergama Krallığı’nın başkenti olan antik kent, bünyesinde birçok farklı döneme ait kalıntılar bulundurur. Osmanlı dönemine ait birçok cami, han, hamam ve ticaret merkezinin de yer aldığı Bergama Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014 yılında girmiştir.



Çatalhöyük Neolitik Kenti

9 bin yıl önce Çumra Ovası’nda, Çarşamba Çayı’nın kıyısına kurulan Konya Çatalhöyük, Neolitik döneme ait bir yerleşim yeri. İnsanoğlunun geçmişine ışık tutan çok değerli bir arkeolojik alan olarak kabul edilen Çatalhöyük Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2012 yılında girmiştir.



İstanbul Tarihi Yerler

Stratejik konuma sahip ve önemli su yolları üzerinde bulunan İstanbul, tarih boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında giren şehir 4 ana bölüm şeklinde listede yer almaktadır.

(Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı’nı içine alan “Arkeolojik Park”. Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan “Süleymaniye Koruma Alanı”. Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan “Zeyrek Koruma Alanı” ve “Tarihi Surlar Koruma Alanı.”)

Hattuşaş

Tarihte Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşaş, Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde bulunur. Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıların yer aldığı Hattuşaş Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında girmiştir.



Ksanthos & Letoon Antik Kentleri

Fethiye yakınlarında bulunan ve tarihsel değerler açısından muazzam bir zenginliğe sahip olan Ksanthos ve Letoon antik kentleri, Lykia uygarlığının tarihteki önemli yönetim merkezlerinden biridir. MÖ 7. Yüzyıla ait yerleşim izlerinin bulunduğu antik kentler, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1988 yılında girmiştir.



Ani Arkeolojik Alanı

Kars sınırları içerisinde yer alan ve tarihte Selçuklu, Bizans, Gürcü ve Ermeni kültürlerine ev sahipliği yapan bölge, bulunduğu konum itibari ile çok kültürlü bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Orta Çağ’daki şehircilik, mimari ve sanat ile ilgili bilgi sahibi olunmasını sağlayan Ani Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2016 yılında girmiştir.



Afrodisias Antik Kenti

Türkiye’deki en önemli arkeolojik alanlardan birisi olan Afrodisias Antik Kenti’nin kuruluşu M.Ö 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan ve Antik Çağın sanat ve mimari konusunda merkezi olarak kabul edilen antik kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2017 yılında girmiştir.



Göbeklitepe

11 bin yıl öncesine kadar uzanan Göbeklitepe tarihi, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda bulunur. Dünya tarihinin ilk tapınağı olarak bilinen bu arkeolojik alan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2018 yılında girmiştir.



Truva Antik Kenti

Bulunduğu konum sebebiyle tarihte uygarlıkların ticari ve kültürel bağlantıları için çok önemli bir role sahip olan Çanakkale Truva Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1998 yılında girmiştir. Homeros’un İlyada ve Odyssseia destanına konu olan Truva Savaşı’nın gerçekleştiği antik kent, Çanakkale’de yer alan “Hisarlık Tepesi”nde bulunur.



Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası

Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan ve Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde inşa edilen Divriği Cami, iki kubbeli türbeden ve bir hastaneden oluşur. Mimarisinin yanı sıra Anadolu’nun geleneksel taş işçiliğinin nadide bir örneği olan cami Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası yeri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında girmiştir.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri