Dünyanın Farklı Bölgelerinden Büyüleyici Göller

Paylaş
Dünyada seyahat severlerin ilgisini çeken birçok büyüleyici göl bulunuyor. Tabiat ananın bizlere hediyesi olan bu göller farklı yapıları, renkleri ve görkemleri ile dikkat çekiyorlar. Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bu gölleri sizler için derledik.

Salar de Uyuni

Dünyanın en büyük tuz gölü olarak bilinen Salar de Uyuni, Bolivya’da yer alıyor. Yaklaşık 10 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen göl, tuz üretimiyle birlikte turistik açıdan da ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alıyor. Deniz seviyesinden 3656 metre yükseklikte yer alan ve yaklaşık 10.500 kilometrelik bir alanı kaplayan göl, gündüzleri bembeyaz ışık saçarken geceleri havanın soğumasıyla buz örtüsünü andırıyor.



Hillier Gölü

Batı Avusturalya’da yer alan ve Middle Adası’nın güzide ormanları ile çevrili olan Hillier Gölü, ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Pembe rengi ile dikkat çeken ve yüksek oranda tuzlu suya sahip Hillier Gölü’nün içerisinde, arkea ile alga bakterileri yaşıyor ve suyun rengini bu bakteriler değiştiriyor.



Van Gölü

Dünya üzerinde yaşanan en eski kentlerden Van ili sınırları içerisinde yer alan Van Gölü, efsaneleri kadar doğal yapısıyla da hayranlık uyandırıyor. Dünyanın en büyük sodalı gölü olmasının yanı sıra Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, bölgenin balıkçılık açısından da önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca su altı peribacaları olarak bilinen mikrobiyalitleri ve içinde barındırdığı tarihi eserleri ile dalış aktivitesi için de oldukça dikkat çekici bir göl.

Gölün çevresinde yer alan ve misafirlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Akdamar Kilisesi’nin Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yaptırıldığı biliniyor. Başlangıçta saray kilisesi olan yapı daha sonra manastır kilisesine dönüştürülmüştür. 2017 yılındaki restorasyon çalışmaları sonrasında Anıt Müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan yapı, dış cephesi ile görenleri büyülüyor.



Oregon Krater Gölü

Amerika’nın Oregon eyaletinde yer alan Krater Gölü, binlerce yıl önce yaşanan volkanik bir patlama sonrası meydana gelen bir çukur sonucu oluşmuştur. Dünyanın en derin 7. gölü olarak bilinen gölün ilk oluşumundan bu yana tek su kaynağı ise kar ve yağmur sularıdır. Bu gölün en ilginç yanı ise aslında her yıl kendini yeniden oluşturmasıdır. Adeta hayalet misali her yıl kaybolan; diğer bir ifadeyle bir delik aracılığıyla boşalan ve yok olan göl, çevredeki dağların karlarının eriyip yeniden birikmesiyle her yıl kendini yeniliyor.



Baykal Gölü

Buzullar kenti Sibirya’nın Rusya Federasyonu’na bağlı İrkutsk yönetim bölgesi ile Buryatya Özerk Cumhuriyeti arasında kalan Baykal Gölü, devasa büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Dünyanın en eski tatlı su gölü olarak bilinen Baykal Gölü, 637 metre derinliğinde ve 636 kilometre uzunluğundadır. İçerisinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik ile Unesco Dünya Mirası Listesi’ne de giren Baykal Gölü, aynı zamanda Sibirya’nın incisi olarak adlandırılıyor.



Konstanz Gölü

İsviçre, Almanya ve Avusturya arasında yer alan göl, Avrupa’nın en büyük üçüncü gölü olarak biliniyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında yüzme, yelken ve rüzgar sörfü yapanların uğrak noktası olan göl, harika doğasıyla da oldukça popüler. Adını Roma imparatoru Constantin’den alan şehirde bu döneme ait izleri görmek mümkün.



Bled Gölü

Bled Gölü, Slovenya’nın Gorenjska bölgesinde yer alıyor. Alp Dağları eteğinde yer alan Bled Gölü, Avrupa’nın hatta dünyanın en çok dikkat çeken göllerinden biri. Buzul Çağı’nda oluşmuş gölde, su sporları yapmak ve yüzmek gayet popüler etkinler arasında sayılıyor. Bled Gölü’ndeki küçük adacık ise gondol tarzı kürekli kayıklarla ziyareti mümkün büyüleyici bir bölge. 1004 yılında inşa edilen ve ülkenin en eski kalesi olarak bilinen Bled Kalesi’nden gölü kuş bakışı izlemek mümkün.



Plitvice Gölleri Milli Parkı

Hırvatistan’ın Lika bölgesindeki Plitvice Gölleri Milli Parkı görkemli manzarasıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Alplerin uzantısı olan Plješevica, Mala Kapela ve Medveđak dağlarıyla çevrili gölle bağlantılı şelaleler de bulunuyor. Plitvice Gölleri’nin etrafında ziyaretçilerin doğa yürüyüşleri yapılabileceği eşsiz alanlar da bulunuyor.



Denizanası Gölü

Eil Malk Adası üzerinde bulunan Denizanası Gölü toplamda 250 adadan oluşan ve bir Okyanusya ülkesi olan Palau Cumhuriyeti’nde yer alıyor. Dünya çapında nadir görülen tuzlu su göllerinden biri olan Denizanası Gölü’nde altın denizanası ve ay denizanası olmak üzere iki tür bulunuyor. Öte yandan bu canlıların diğer denizanalarından farklı olarak iğnesi bulunmuyor. Bu durum ziyaretçilere denizanaları ile birlikte yüzme ve dalış yapma fırsatı sunuyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri