Dünyaca Ünlü Antik Kentler

Paylaş
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve tarihe tanıklık eden antik kentler, ziyaretçilerine zamanda yolculuk yapma fırsatı sunar. Taşıdıkları izlerle farklı dönemlerdeki kültür ve yaşayış biçimleri hakkında çok değerli bilgiler verirken, her yıl binlerce seyahatsever tarafından ziyaret edilir. Dünyanın farklı bölgelerinde bulunan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki antik kentlerden birkaçını sizin için derledik. 

Petra Antik Kenti, Ürdün

Geçmişi MÖ 400 yılına dayanan Petra Antik Kenti, göçmen kabilelerden oluşan Nebati Krallığı’nın başkentiydi. Basra Körfezi’ne kadar uzanan önemli bir ticaret yolunda bulunan bu kent, Romalıların işgali ile çok büyük hasar gördü. Dönemine göre oldukça ileri sayılan bir kültüre ev sahipliği yapan kent, farklı kültürlerin ve toplumların etkisi altında günümüze kadar varlığını sürdürdü. Bugün şehirde antik tiyatro, tapınak ve Roma dönemine ait eserleri görmek mümkün. Dikkat çekici mimarisi ve büyüleyici görüntüsü ile Petra, birçok film için de çekim mekanı olarak tercih ediliyor. 



Göbeklitepe, Türkiye

Şanlıurfa sınırları içerisinde yer alan Göbeklitepe, 12.000 yıllık geçmişiyle bugün dünyanın bilinen en eski ve en büyük antik kentlerinden biri. T biçimli dikilitaşların ön plana çıktığı ve birbirinden farklı geometrik biçimlerdeki anıtsal mimari yapıları ile yerleşik hayata geçişin tablosunu sunan bu kent, insan elinden çıkmış en eski yer olarak biliniyor. Tamamı koruma altına alınan kentte yeni kazılar da devam ediyor.  



Persepolis, İran

İran’da dönemin kralı I. Darius tarafından MÖ 521 yılında yapımı başlatılan Persepolis, muazzam kent yapısının içerisinde kral mezarları, tapınakları ve sarayları barındırıyor. Persepolis Antik Kenti’nde sütun kaideler ve Perslerin inançlarını yansıtan heykeller yer alıyor. Perslerin günlük yaşamına dair ipuçları veren Persepolis, kralın yaptırdığı değerli eserlere de ev sahipliği yapmış bir kent olarak biliniyor. 



Atina Akropolisi, Yunanistan

Tanrıça Athena’ya adanmış ve kendi çağının en büyük tapınağı olarak bilinen Atina Akropolisi’ni içerisinde barındıran alan; Parthenon, Propylaion, Athena Tapınağı ve Erekhtheion’dan oluşuyor. Hem saldırılardan korunmak hem de tanrıları kutsamak adına şehir merkezindeki yüksek kayalığa inşa edilen Atina Akropolisi’nin içerisinde yer alan Dionyssos Tiyatrosu, Nike Tapınağı ve Odeon of Heredot Atticus mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 



Teotihuacan, Meksika

Tanrıların doğduğu yer anlamına gelen Teotihuacan, Mexico City’de yer alıyor. Efsaneye göre tanrıların oturup insanları yaratmak için plan yaptığı bu antik kentte çok fazla yazılı belgeye rastlanmaması, Teotihuacan’ın üzerindeki gizemi arttıran en önemli unsurlandan biri. MS 1. ve 7. yüzyıllar arasında kurulan antik kentin içerisinde bulunan Güneş ve Ay Piramidi arkeolojik açıdan büyük önem taşıyor.



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri