Dünyaca Ünlü 5 Saray

Paylaş
Bir ülkenin kültürü ve tarihi hakkında bilgi edinmemizi sağlayan saraylar, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyorlar. Dünyaca ünlü 5 sarayı sizin için kaleme aldık.

Versailles Sarayı/Fransa

Kral 14. Louis döneminde kullanılmaya başlanan Versailles Sarayı, 1682 yılından 1789 yılına kadar Fransa kralının rezidansı olarak kullanılmıştır. Aynalar Galerisi, Grand Trianon ve Petit Trianon şatolarıyla dikkat çeken sarayın 2300 adet odası bulunuyor. Paris yakınlarında bulunan, Fransız Devrimi’nden sonra müze olarak kullanılmaya başlanan saray, SFransız tarihini anlatan birçok eseri de bünyesinde barındırıyor. 



Schönbrunn Sarayı/Avusturya

Habsburg Hanedanı tarafından yaptırılan Schönbrunn Sarayı, Avusturya’nın en dikkat çeken mimari yapısı olarak öne çıkıyor. İmparator I. Leopold’ın isteğiyle mimar Johann Bernhard Fischer von Erlach tarafından inşa edilen sarayın 1441 odası bulunuyor. Barok mimarisi ve simetrik yapısıyla dikkat çeken saray, büyük bahçeleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. 



Alhambra Sarayı/İspanya

889 yılında Roma döneminden kalan surlar üzerine küçük bir kale olarak inşa edilen Alhambra Sarayı, İslam mimarisinin de en büyük eserlerinden biri sayılıyor. 1333 yılında I. Yusuf döneminde saray olarak kullanılmaya başlanan saray, İspanya ve Portekiz’de yaşamış olan Moro kültürünün en önemli eserleri arasında yer alıyor. 



Topkapı Sarayı/Türkiye

Osmanlı tarihinin en önemli mimari eserleri arasında yer alan Topkapı Sarayı, yaklaşık 400 yıl boyunca devletin idari merkezi olarak konumlandırılmıştır. Bab-ı Hümayun (Saltanat Kapısı), 1. Avlu (Alay Meydanı), Babüsselam, Saray-ı Hümayun ve İç Saray bölümlerinden oluşan saray, Fatih Sultan Mehmet döneminden Sultan Abdülmecit dönemine kadar kullanıldı. Dönem dönem eklemeler yapılan saray 1924 yılından bu yana müze olarak kullanılıyor. 



Buckingham Sarayı/İngiltere

Birleşik Krallık Monarşisi’nin merkezi olarak bilinen Buckingham Sarayı, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunuyor. 1761 yılında Kral III. George’un Buckingham Dükü’nden aldığı yapı, 1837 yılında kraliyetin rezidansı olarak kullanılmaya başlandı. Sarayın bazı bölümleri dönem dönem halkın ziyaretine açılıyor. 



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri