Mimarisine Hayran Kalacağınız 9 Saat Kulesi

Paylaş
Görenleri kendine hayran bırakan saat kuleleri, bulundukları şehirlerin de en çok dikkat çeken mimari eserleri arasında yer alırlar. Dünyaca ünlü saat kulelerini sizin için derledik. 

Londra, İngiltere / Big Ben

İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan Big Ben ya da resmi adıyla Elizabeth Tower, İngiltere’nin en özel simgelerinden biridir. Boyu 96 metre olan ve yapımı 1859 yılında tamamlanan kulenin, her açıdan görülebilmesi için dört kenarında da saatler bulunmaktadır. Neogotik mimari tarzda tasarlanan kulede saat çanı çaldığında 15 kilometre uzaklıktan duyulabilmektedir. 



Prag, Çek Cumhuriyeti / Astronomik Saat Kulesi

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, Old Town Meydanı’nda yer alan Astronomik Saat Kulesi 1410 yılında açılmıştır. Saatin bu denli ünlü olmasının en önemli nedeni, günümüzde hala çalışıyor olan dünyanın en eski astronomik saati olmasıdır. Saat üzerinde, Güneş ile Ay’ın konumlarını gösteren bir mekanizma ve astronomik sembolleri içeren bir kadran da yer alıyor. 



Münih, Almanya / Münih Glockenspiel

Almanya’nın Münih şehrinde, Marienplatz Meydanı’nda yer alan ve sembolleşmiş turistlik mekânlarından biri olan bu saat kulesi, 19. yüzyıl mimarisinin esintilerini taşıyor. Saat üzerinde toplamda 32 farklı kukla figürü bulunuyor ve bu kuklalar belirli dönemler içerisinde çeşitli oyunlar canlandırıyor. Ayrıca saat kulesinde Mart ve Ekim aylarında çeşitli müzikal etkinlikler de yapılıyor. 



Moskova, Rusya / Spasskaya Kulesi

İtalyan Mimar Pietro Antonio Solori’nin eseri olan ve Moskova’da bulunan Spasskaya (İşçi) Kulesi’nin yapımı 1491 yılında tamamlanmıştır. Kızıl Meydan’ın yanı başında yer alan kule 71 metre yüksekliğindedir.15 dakikada bir farklı melodilerin yankılandığı kule, günümüzde geçit törenleri ve yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmez lokasyonlarından biri haline gelmiştir. 



Bern, İsviçre / Zytglogge Kulesi

İsviçre’nin dördüncü büyük şehri Bern’de yer alan Zytglogge Kulesi, 13. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve yapıldığı dönemden günümüze kadar nöbetçi kulesi, hapishane, anıt ve saat kulesi olarak farklı kullanım amaçlarıyla faaliyet göstermiştir. 1527 yılında restore edilen kuleye astronomik bir saat eklenmiş olup günleri ve ayları da gösteren mekanizmalar ile süslenmiştir. 



İzmir, Türkiye / İzmir Saat Kulesi

Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’in Konak Meydanı’nda bulunan ve mimarisiyle göz kamaştıran İzmir Saat Kulesi, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdülhamid’e hediye edilmiştir. 1901 yılında inşa edilen kule, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılına özel olarak hazırlatılmıştır. Yüksekliği 25 metre olan İzmir Saat Kulesi, Osmanlı Dönemi mimari anlayışının en estetik eserleri arasında yer alıyor. 



Chiang Rai, Tayland / Chiang Rai Saat Kulesi

Tayland’ın Chiang Rai’de bölgesinde yer alan Chiang Rai Saat Kulesi’nin yapımı 2008 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği 14 metre olan kulenin, en ilgi çekici özelliği altın sarısı rengi ve akşam saatlerinde kulenin rengini değiştiren ışık gösterileridir. 



Montreal, Kanada / Montreal Old Port Saat Kulesi

Kanada’nın ikinci en büyük kenti olan Montreal’de bulunan Montreal Old Port Saat Kulesi, 1922’de ziyarete açılmıştır. I. Dünya Savaşı’nda ölen Kanadalı denizcileri anmak amacıyla yapılan kulenin yüksekliği 45 metredir. 



Kuala Lumpur, Malezya / Sultan Abdul Samad Binası Saat Kulesi

Malezya’nın başkenti ve en kalabalık şehri Kuala Lumpur’da bulunan bu saat kulesi, 1897 yılında yapımı tamamlanan bir eserdir. İngiliz sömürgesi döneminde yapımına başlanan ve mimarisinde İngiliz esintilerini barındıran kule, 41 metre yüksekliğindedir. Sultan Abdul Samad Binası Saat Kulesi’nin en dikkat çeken ve ilgi toplayan bölümü ise altın kırmızısı kubbesidir. 



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri