Kızıl Topraklar’da “beyaz bir ev” Kazablanka

Paylaş
Resmi adı "El maghrib: Batıdaki yer" anlamına gelen Fas, zengin mutfak kültürüyle ve bazı gelenekleriyle benzersiz bir kültüre sahip. Berberi medeniyetinin ana vatanı olan Fas, coğrafi konumuyla, tarihi ve renkli inanışlarıyla bugün pek çok ziyaretçiye kapılarını açıyor. Kızıl toprakların en çok merak uyandıran kentlerinden biri ise Kazablanka.

Kazablanka

İspanyolca’da “beyaz ev” anlamına gelen Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan bir liman kenti. Büyük bir ticaret kenti olan Kazablanka, ülke ekonomisinin de can damarlarından. Liman kenti Kazablanka, Fas’ın en büyük limanı, dünyanın da en büyük yapay limanları arasında yer alıyor. 1942'de efsanevi Hollywood filmi Kazablanka ile şehrin popülaritesi arttı ve uluslararası değerlendirmelerde dönemin modern mimari başkenti kabul edildi. Şehir bu ününü aslında, 20. yüzyılda yaşadığı mimari değişikliğe borçlu. Zira o dönemde, Paris'teki Ecole des Beaux-Arts mezunu mimarların öğrendiği modern mimari teoriler burada uygulanmıştı. Hollywood filmlerine konu olan, mimarisi, doğası ve kültürüyle baş döndüren Kazablanka, her mevsimde çok sayıda gezgine kapılarını aralıyor. İslam mimarisinin en nadide eserlerine tanıklık edebileceğiniz, Sahra Çölü’nde mistik bir yolculuğa çıkabileceğiniz gibi Fas’ın okyanusa kıyısı olan şehirlerinden Kazablanka’da sıcak bir tatil de yapmanız mümkün.

Kazablanka

Görülmesi gereken yerler

Kazablanka’nın en dikkat çeken bölgesi Muhammed V Meydanı, en modern bölgesi Twin Center, şehrin en büyük parkı Parc de La Ligue Arabe, dünyanın en büyük üçüncü İslami ibadet alanı olan II. Hasan Camii, Neo Gotik yapısıyla göz kamaştıran Kazablanka Katedrali, dünyanın en büyük yapay limanlarından biri olan Kazablanka Limanı ve plajları, cafe ve restoranlarıyla şehrin en hareketli yeri olan Korniş Bölgesi görülmesi gereken lokasyonlar arasında.

Kazablanka

Fas mutfağı ilginizi çekecek

Kazablanka

Fas mutfağı, İspanya ve Fransa gibi mutfaklardan etkilenmiş Arap kültürüne yakın bir mutfak. Gerek çeşni gerek yemek türleri açısından çok zengin, kendine özgü ve rafine lezzetler Fas mutfağını oluşturuyor.

Mezeler, Fas mutfağının başrolünde yer alıyor.

Fas’ın en ünlü yemeklerinden biri olan Pastilla, baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu börek. Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve özel günlerde yapılıyor.

Nohut, mercimek veya bakla ile yapılan çorbalar Fas sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor.

Fas mutfağında tatlılar genelde badem ezmesi veya cevizle yapılıyor. Burada her yemekten sonra mutlaka meyve yeniyor.

Fas denince akla nane çayı geliyor. Fas’ın çay kültürü yeşil çaydan ve naneden oluşuyor. Fas’ta da Türkiye’deki gibi her gelen misafire çay ikram ediliyor ve her yemekten sonra mutlaka çay içiliyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri