İstanbul’un Eşsiz Kasır ve Köşkleri

Paylaş

İstanbul, tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı sayısız uygarlığın izlerini bugün de taşımaya devam ediyor. Bu köklü tarihin en önemli simgelerinden biri de, şehrin dört bir yanına yayılmış olan kasır ve köşkler. Dünyaca ünlü bir kültür-sanat şehri olan İstanbul’un, muhteşem mimarileriyle günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış bu eşsiz yapılarının manzaraları da bir o kadar nefes kesici. Kısa bir hafta sonu turu ile dolaşabileceğiniz bu muhteşem yapılardan birkaçını biraz daha yakından tanımak ister misiniz?


Ihlamur Kasrı

Şehrin en merkezi noktalarından birinde yer alan Ihlamur Kasrı, muhteşem Beşiktaş manzarası ile de dikkat çekiyor. Tarihi 18. yüzyılın ortalarına kadar uzanan yapı, 1855 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğas Balyan’a yaptırılarak son halini almış. Maiyet ve Merasim Köşkü olarak iki ayrı yapıdan oluşuyor. Oldukça yeşil bir alan içerisine kurulmuş olan köşk, geniş bir alandaki sade mimarisi ile 19. yüzyıldan bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.



Küçüksu Kasrı

Anadolu Hisarı’nın yakınlarında ve denize sıfır konumda bulunan Küçüksu Kasrı, ziyaretçilerine tarihin ve doğanın güzelliklerini aynı anda sunuyor. Göksu ve Küçüksu derelerinin arasında bulunan ve Boğaziçi’nde Üsküdar-Beykoz sahil yolu üzerinde kalan kasrın yapımı 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Osmanlı Dönemi’nde padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri bir yer olan Küçüksu Kasrı, Cumhuriyet Dönemi’nde ise devlet konukevi olarak hizmet vermiştir.



Malta Köşkü

Sultan Abdülaziz döneminde Çırağan Sarayı’nın arka korusundaki iki seyir ve istirahat köşkünden biri olarak inşa edilen Malta Köşkü; döneminde saray halkı tarafından koru geçişlerinde dinlenme ve ziyaret yeri olarak kullanılmıştır. Malta’dan getirtilmiş olan taşlarla yapılan Malta Köşkü, tarihteki önemli birçok olaya da şahitlik etmiş bir yapıdır. Eşsiz süsleme ve desenleri ile Yıldız Parkı içerisinde ihtişamlı duruşunu sergilerken ziyaretçilerini de büyülemeye devam ediyor.



Sarı Köşk

Sarıyer’de devasa büyüklükteki Emirgan Korusu’nda yer alan Sarı Köşk, uzaktan görüntüsüyle adeta bir kuş evini andırıyor. 1871-1878 tarihleri arasında Hıdiv ailesinden İsmail Paşa tarafından yaptırılmıştır. İç mekanlarda süsleme sanatının; dış cephede ise oyma el sanatının hakim olması yıllardır süregelen popülerliğinin en önemli sebeplerindendir.



Adile Sultan Kasrı

Hababam Sınıfı’nı izleyenlerin aşina olduğu Adile Sultan Kasrı, 1800’lerin sonunda yapılmıştır. Validebağ Korusu içerisindeki Adile Sultan Kasrı, Osmanlı Hanedanı içinde divan sahibi tek kadın olarak da bilinen Adile Sultan için abisi Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı yapı, Hababam Sınıfı filminin serilerinde ün sahibi olsa da aslında tarih içerisinde de oldukça önemli bir konuma sahiptir.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri