Huzur Dolu Yavaş Şehirler

Paylaş
Yoğun kalabalık ve trafik olan yerlerden uzaklaşmak hemen hemen herkesin hayali. İtalya’da doğan ve hızla diğer ülkelere yayılan “yavaş şehir” akımı da bu hayalleri gerçekleştirme fırsatı sunuyor. İzmir Seferihisar’ın ülkemiz adına ilk temsilcisi olduğu yavaş şehir kavramı, her geçen yıl daha fazla rağbet görüyor. Metropollerin kalabalığından uzak geleneksel yaşam biçimlerini korumaya çabalayan bu merkezlere birlikte göz atalım.

Amalfi – İtalya

Son dönemlerde oldukça popüler olan “Cittaslow-Yavaş Şehir” hareketinin dünyadaki ilk temsilcisi İtalya’nın Amalfi bölgesi… Yüksek kayalıkların eteklerine inşa edilmiş evleriyle konuklarını büyüleyen Amalfi, Venedik ve Cenevizliler gibi döneminin önemli uygarlıklarına ev sahipliği yapmış tarihi geçmişiyle dikkat çeken bir şehir. Aynı zamanda Akdeniz’in renkli yüzü olan Amalfi’de İtalya’nın meşhur yemek ve şarap kültürünü de yakından tanımak mümkün.



Hersbruck - Almanya

“Yavaş Şehir” akımının Almanya’daki ilk temsilcisi olan Hersbruck kültürel, ekolojik ve sosyal açılardan sakinliğiyle dikkat çeken bir yer. Hersbruck’un modern yapısına rağmen korumayı başardığı sakin yaşantısı, yaşam kalitesine de büyük oranda etki etmiş durumda. Doğayla iç içe yaşamı ve tasarımsal zenginlikleriyle de ön plana çıkan Hersbruck gezginlerin uğrak noktalarından biri.



Silves – Portekiz

Köklü tarihi ve sayısız turistik mekanı ile Silves, Algarve kırsalındaki tepelerin ortasında ve yavaş akan Rio Arade nehrinin kıyılarını çevreleyen manzaralı bir alana konumlanmış durumda. Bölgede yer alan büyük kırmızı tuğlalı kalede, sur duvarlarında, büyük bir cami yerine inşa edilen gotik katedralde geçmişin kalıntılarına rastlamak mümkün. Geleneksel yaşantısını korumayı başarabilen şehir, “Yavaş Şehir” hareketinin hissedilebileceği bölgelerden biri.



Dalin – Tayvan

Tayvan’da yer alan Dalin bölgesi, “Yavaş Şehir” hareketinin Asya’daki temsilcilerinden biri durumunda. Basit ve sakin gündelik yaşamıyla dikkat çeken Dalin, her yıl yaşanan turist yoğunluğuna rağmen kendi yaşam standartlarını bozmayarak gelen ziyaretçilerine de geleneksel alışkanlıklarını aktarmayı başaran bir şehir. Doğal yaşam alanlarının sayıca fazlalığı bölgeyi turizm açısından cazip kılan başlıca nedenler birisi.



Seferihisar – İzmir

Ege’nin incisi İzmir, “Cittaslow-Yavaş Şehir” hareketinin ülkemizdeki ilk temsilcisi. Geçmişte birçok medeniyetin buluşma noktası olmayı başarmış bu eşsiz Ege şehrinde yer alan Seferihisar, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki artan çarpık kentleşmeye rağmen bu durumdan etkilenmemeyi başarmış. Sığacık Kalesi ve Ürkmez gibi turistik açıdan yoğun ilgi çeken bölgelerine rağmen ana geçim kaynağı tarım olan Seferihisar’da mandalina ağaçlarına, zeytinliklere ve verimli tarlalara rastlamak hala mümkün.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri