Kahve Üzerine Yapılan Sanat: Latte Art

Paylaş
1980′li yıllarda Seattle’da ortaya çıkan Latte köpüğüne şekil verme, Amerika’da popüler olduktan sonra tüm dünyaya yayıldı. Artık gidilen her mekan özenle hazırlanmış sunumları ile misafirlerine görsel bir şölen sunuyor. Bu güzel sunumları hayat geçirmek için kullanılan 3 tekniği sizin için derledik.

Baristanın Önemi

Süt sanatı anlamına gelen Latte Art, bir nevi baristanın kahve üzerindeki sanatsal ve kişisel mührü olarak bilinir. Bu işlemi ilk uygulayan David Schomer, 1980’li yıllarda kahve yapımını sanatla birleştiren ve bu akımın popülerleşmesini sağlayan en önemli kişilerden birisidir. Espresso ve buharla ısıtılmış sıcak süt ile hazırlanan Lattenin köpük katmanına desen işlenmesine dayanan süsleme tekniği, ülkemizde de oldukça beğenilen bir uygulama.

Latte Art Nasıl Yapılır?

Kahve dükkanlarında oldukça önemli bir göreve sahip barista, aynı zamanda eşsiz tatlardan da sorumlu kişidir. Kahve severlerin sesine kulak vererek onların zevklerine uygun kahveyi hazırlayan baristanın bu sanatı yaparken kullandığı birçok malzeme bulunur. Moka pot, french press ve chemex bu malzemelerden sadece birkaçı…



Serbest Dökme (Free Pour) Stili

Serbest dökme şeklinde yapılan Free Pour stili, fincanın içerisindeki espressoya, süt sürahisinden buhar çubuğu ile ısıtılmış köpüklü sütün dökülmesiyle ortaya çıkan figürlerden oluşur. Biraz kabiliyet, sabır ve çalışma ile en çok bilinen elma ve kalp şekillerini sizler de rahatlıkla uygulayabilirsiniz.



İşleme (Etching) Stili

Serbest Dökme kadar ilgi görmeyen bu tarz, Latte Pen diye adlandırılan metal bir çubukla hazırlanır. Bu tarzın hayata geçirilmesi çok daha kolay. Bu yöntemde çikolata ve karamel gibi ek malzemelerde katılarak figürler tamamlanır. Baristanın tasarımcılığı ve yaratıcılığından daha çok el becerisinin konuştuğu bu yöntem ile çok değişik görünümlere sahip kahveler hazırlanır.



Gökkuşağı (Rainbow) Stili

Klasik kahve rengi algısını bambaşka yönlere çekecek bir diğer stil ise Gökkuşağı. Kahveden alınan yüksek haz, göz zevkiyle de birleşince ortaya gökkuşağı görüntüsünde eşsiz bir tablo çıkıyor. Gökkuşağı stilinde, hazırlanan süt kremasına istenen renk ya da renklerde gıda boyası damlatılır. Ardından kahvenin üzerine dökülen süt kreması gökkuşağı renklerinde görsel bir şölen sunar.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri