Evde Organik Tarım Yapma Rehberi

Paylaş
Sabah uyandığınızda balkonunuzda yetiştirdiğiniz sebze ve meyvelerle güzel bir kahvaltı hazırlamak ister misiniz? Küçük bir balkonda veya evinizin güneş gören bir yerinde salatalığınızı, domatesinizi, biberinizi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bu yazımızda sizin için evde organik tarım yapma rehberi hazırladık.

Saksıda Organik Domates Yetiştirmenin İpuçları

Domates evde yetiştirilmesi en kolay sebzelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İhtiyacınız olanlar; saksı, doğal ‘torf’ toprağı ve domates çekirdekleri. Öncelikle domatesin çekirdeklerini ayırıp temiz bir bezde bekletip kurutmanız gerekiyor. Eğer çekirdeklerini biriktirmek gözünüzde büyüyorsa dilimler halinde keserek saksınıza ekebilirsiniz. Bu aşamadan sonra düzenli olarak sulamak ve büyümesini beklemek kalıyor.  



Acısıyla Tatlısıyla Organik Biber

Biberi, diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi hem tohum olarak hem de fide olarak kullanabilirsiniz. Semt pazarlarından, aktarlardan ya da online olarak temin ettiğiniz tohumları doğal toprağa gömebilir ya da ilkbahar mevsiminde tek bir fide olarak ekebilirsiniz. Biberlerin hızlı bir şekilde çimlenmesini istiyorsanız saksı toprağının sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Çimlenme aşamasından sonra saksıyı bir ay kadar serin bir ortamda bekletmelisiniz. Son olarak bitkinizin büyümesinin yavaşlamasını istemiyorsanız biberleri fideleriniz çiçek açtıkça toplamalısınız. 



Salatalarınız Artık Daha Lezzetli Olacak

Sofralarımızdan eksik olmayan salatalığı da evinizde yetiştirebilirsiniz. Temin ettiğiniz tohumları serpiştirip daha sonra üzerini ince bir toprakla örtmelisiniz. Sulama işlemini ise yağmurlama ile yapabilirsiniz.  



Her Balkona Soğan

Yemeğinizin yanında saksınızdan kopardığınız soğanları yemek çok keyifli olmaz mı? Soğan yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel malzemeler şöyle: Saksı, doğal toprak (torf ya da bitki toprağı), arpacık soğanlar ve gübre. Sadece saksıyı değil boş bir pet şişeyi de değerlendirebilirsiniz. Kullanacağınız saksıya belli miktarlarda torf ve bir miktar da gübre almalısınız. Gübrenin üzerine biraz daha toprak ekleyip çok bastırmadan düzeltebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan toprağın yeteri kadar hava almasını sağlamanızdır. Daha sonra arpacık soğanları belli aralıklarla ekin. Bitkinizi iki günde bir sprey şişesiyle sulayabilirsiniz. 



Üzüm Salkımları Dört Bir Yanı Saracak

Hiçbir kimyasal madde kullanmadan organik olarak yetiştireceğiniz üzüm asmalarını gönül rahatlığıyla sevdiklerinizle tüketebilirsiniz. Üzüm asmasının dikilme zamanları ilkbahar ve kış aylarının başlangıcıdır. Üzüm asması ya da üzüm edinin. Üzümün çekirdeğini çıkarıp zarını temizleyin. Çekirdeği oda sıcaklığında bulunan suda 24 saat bekletin. Daha sonra saksıya minik delikler açarak yerleştirin. Her gün sprey şişeyle akşam ya da sabah saatlerinde sulayın. 7-8 hafta sonra üzümleriniz filizlenmeye başlayacaktır. 



Saksıda Mandalina Ağacı Yetiştirebilirsiniz

Evinizde, ofisinizde mandalina ağacı yetiştirmek göründüğü kadar zor değil. Saksı, mandalina çekirdekleri ve bir miktar toprak bu işlem için yeterli olacaktır. Öncelikle saksıya toprağı koyup üzerine temin ettiğiniz mandalinanın tohumlarını eklemelisiniz. Mandalinanızı oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Çimlenme olayından sonra mutlaka güneş gören bir yere koymalısınız. Mandalina ağacınız mutlaka bol ışık alan bir alanda bulunmalı. Size düşen şey ise sabırlı olmak. 



Limon ile Eviniz Mis Gibi Kokacak

Limon ağacını da evinizde yetiştirmeniz oldukça kolay. Limonlarınızın çekirdeklerini çıkartıp nemli pamuk içinde filizlenmesini beklemelisiniz. Filizlenen limon çekirdeklerini saksıya ekip yerinin değiştirilmemesine ve suyunun unutulmamasına dikkat etmelisiniz.  



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri