Dünyada Çay Kültürü ile Bilinen 7 Ülke

Paylaş
Çay yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın farklı birçok coğrafyasında da önemli bir kültürel değer. Kimi ülkelerde süt, kimi ülkelerde limon, kimi ülkelerde ise bal ile servis edilen çay, ilginç ritüelleriyle de dikkat çekiyor. Dünyada içilen çay türlerine göz atalım: 

Hindistan / “Masala” Çeşnili Çay

Dünyada çay üretiminin en çok yapıldığı ülkelerden biri olan Hindistan’da çay genellikle süt ile birlikte servis ediliyor.Peki masala çayında ne var? Çay içerisine süt ve şeker gibi geleneksel yöntemlerin yanında “masala” adı verilen bir çeşni de karıştırılıyor.Bu çeşniyle yapılan çaya ise Masala çayı deniyor. Ayrıca sadece Hindistan’da yetişen “Darjeeling” bitkisinin çayı da, Hintliler tarafından en çok tercih edilen çaylar arasında yer alıyor. 



Fas / Nane Aromalı Çay

Yeşil çay ve nanenin karıştırılmasıyla servis edilen Fas Çayı hem Fas’ta hem de Kuzey Afrika’da oldukça popüler olan bir meşrubat türü olarak karşımıza çıkıyor. Çay servisi öncesinde bardağa nane konuluyor sonrasında sıcak su eklenerek nanenin sinmesi bekleniyor. En sonunda da nane, suyun rengini yeşillendirdikten sonra üzerine demli bir çay ekleniyor. Tüm bu işlemlerden sonra servise hazır olan Fas Nane Çayı, sağlığa olan faydası nedeniyle de çok fazla rağbet görüyor. 



Tayvan / Köpüklü “Sütlü İnci Çayı”

Tüm dünyada popüler olmaya başlayan “sütlü inci çayı”, yıllardır Tayvan gelenekleri arasında yer alan özel bir çaydır. Hem soğuk hem de sıcak servis edilebilen Tayvan Sütlü İnci Çayı, şeker şurubu ile tapyoka incilerinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. İlginç görüntüsüyle dikkat çeken Sütlü İnci Çayı’nın tüketim miktarının da arttığı görülüyor. 



Arjantin / Bol Vitaminli “Yerba Mate”

Yerba Mate çayı, Güney Amerika’da ve Arjantin’de tüketilen en popüler çaylardan biridir. Kurutulmuş yerba yapraklarından hazırlanan bu yeşil çay, yapraklarından arındırılmak için metal bir kâsede metal bir pipetle içilir. Bunun yanı sıra kurutulmuş yerba yaprakları bol miktarda vitamin içerir. 



İngiltere / Sütlü Çay

Dünyada çay denilince akla gelen ilk ülkelerden biri de İngiltere’dir. Siyah çaya olan düşkünlüğü ile bilinen İngiltere’de sütlü çay ritüeli, İngiliz çayı olarak bir sembol haline gelmiş durumda. Porselen çaydanlıkların ve çeşitli atıştırmaların da yer aldığı “5 çayı” kavramı İngiltere’de ortaya çıkmıştır. 



Çin / Çayların Diyarı

Oldukça köklü bir çay tarihine sahip olan Çin’in 20 farklı bölgesinde çay üretimi yapılıyor. Yörelerine göre renk, koku ve tat konularında farklılık gösteren Çin bitki çayları; yeşil, siyah, Wulong (bir tür yarı mayalanmış), beyaz, sarı, kırmızı ve yasemin olarak 7 farklı çeşide ayrılıyor. Ruhu dinlendirdiğine ve rahatlattığına inanılan çay, Çin halkı için ulusal içecek konumuna gelmiş durumda.  



Türkiye

En fazla çay tüketen ülkeler arasında bulunan Türkiye, Karadeniz bölgesindeki çay tarlaları ile çay üretimi konusunda da Dünya’da oldukça önemli bir yere sahip. Sıklıkla sabah kahvaltılarında tüketilen siyah çay, aynı zamanda öğle ve akşam yemeklerinin ardından da tercih ediliyor. Misafirlere sunulacak ikramlar arasında da öne çıkan Türk çayı, Türk kültüründeki en önemli unsurlardan biri. 



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri