Cep Telefonumla İyi Bir Fotoğrafı Nasıl Çekebilirim?

Paylaş
Cep telefonlarının icadından önce fotoğraf çekmek oldukça zahmetli bir işti. Yanınızda kocaman bir kamera taşımak ve en iyi sonuçları elde edebilmek için bir fotoğraf düzenleme programı kullanmak zorundaydınız. Cep telefonları sayesinde, fotoğrafçılık herkesin ilgilenebileceği bir hobi haline geldi ve son derece kolaylaştı ancak iyi bir fotoğraf çekmek için halen bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor.

Hizalama Çizgilerini Kullanın


Hizalama çizgileri (grid lines) olarak bilinen bu özellik her cep telefonunda bulunuyor. Aktive etmek için kameranızın ayar menüsüne girerek “hizalama çizgileri” yazan kısmı bulmanız yeterli. Hizalama çizgileri, ekranı 9 eşit parçaya bölüyor. Fotoğrafta odaklanmak istediğiniz nesneyi, bu çizgilerin kesiştiği noktalardan birine denk getirmeniz gerekiyor. Bu sayede, daha dengeli ve doğal bir görünüm elde edilebiliyor.

Hizalama Çizgilerini Kullanın

Odak Noktanızı Belirleyin


En güzel fotoğraflar, sadece tek bir nesneye odaklananlar arasından çıkıyor. Özellikle cansız nesnelerin fotoğrafını çekecekseniz, odak noktası sadece onlar olacak şekilde telefonunuzu ayarlayın. Bunu yapmak cep telefonlarında son derece kolay; odak noktası olmasını istediğiniz nesneye kamera ekranı üzerinden dokunmanız yetiyor. Kamera tüm ayarları otomatik olarak gerçekleştirerek, o kişi veya nesneyi vurgulayacak şekilde kendini ayarlıyor. Odak noktasını belirlemeden hiçbir fotoğraf çekmeyin. Profesyonel fotoğrafçılar, fotoğrafın üçte ikilik alanını negatif bölge olarak belirliyor ve odak noktası olacak nesnenin tüm çerçeveyi doldurmamasına dikkat ediyor.

Odak Noktanızı Belirleyin

Zoom (Yakınlaştırma) Yapmayın


Cep telefonlarında fotoğraf çekerken, mümkün olduğunca zoom yapmaktan kaçınmanızı öneririz. Zoom işlemi, cep telefonlarında sadece dijital olarak yapılabiliyor. Yani ekrandaki görüntü mercekleri ayarlanarak değil, yazılım hileleri kullanılarak büyütülüyor. Bu türden bir zoom, görüntü kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Eğer yakından çekmek istediğiniz bir nesne varsa bu nesnenin yakınına gitmenizi öneririz. Cep telefonu ile uzaktan zoom yaptığınız takdirde, fotoğrafınız kaliteli çıkmayacaktır.

Zoom (Yakınlaştırma) Yapmayın

Değişik Perspektifler Deneyin


Gündelik ve son derece basit bir nesne dahi, değişik perspektifler kullanılarak özgün ve dikkat çekici bir hale gelebilir. Bakış açınızı sabit tutmak zorunda değilsiniz, fotoğrafını çekmek istediğiniz nesneyi çok değişik açılardan çekebilir, gerçeküstü bir görüntü dahi oluşturabilirsiniz. Basit bir ipucu olarak, “yön çizgilerini” kullanmanızı tavsiye ederiz. Yön çizgileri, fotoğrafını çekeceğiniz nesnede bulunan düz ve geometrik biçimlerin adıdır. Örneğin bir köprünün korkulukları, fotoğrafın odak noktasını vurgulamak için kullanılabilir. Korkulukları ortalar, düz bir perspektiften çeker ve fotoğrafın üst kısmına da odaklanmak istediğiniz nesneyi eklerseniz, etkileyici ve bakan kişiyi yönlendirici bir görüntü elde etmiş olursunuz.

Değişik Perspektifler Deneyin

Çok Fazla Renk Kullanmaktan Kaçının


Çok sayıda rengin yer aldığı fotoğraflar dikkat çekici bir görünüme sahip olabilir ancak bu sadece cansız nesnelerin fotoğraflarında işe yarayan bir tekniktir. Üstelik ne kadar dikkat çekici olursa olsun, fotoğrafa bakan kişinin belli bir noktaya odaklanmasını engelleyecektir. Eğer fotoğrafınızda dikkat çekmesini istediğiniz belli bir nesne varsa, ön plana onu çıkarın ve arka planın mümkün olduğunca sade, düz renk kalmasına gayret edin. Burada kullanabileceğiniz tekniklerden biri de, siyah – beyaz fotoğraf çekmek. O çok sevdiğiniz küçük çocuk ve yaşlı adam fotoğraflarının genellikle siyah – beyaz olmasının nedeni bu; zira sadece iki temel rengin kullanılıyor olması, fotoğrafın odağına kişilerin yerleştirilmesini sağlıyor.
Son olarak, çektiğiniz fotoğrafta düzenlemeler yapmak istiyorsanız ayrı bir program kullanmanıza gerek olmadığını unutmayın. Akıllı cep telefonlarının hemen hepsi, çekilen bir fotoğrafta temel düzeyde değişiklikler yapmanızı sağlayacak seçenekler ve efektler içeriyor.

Çok Fazla Renk Kullanmaktan Kaçının
İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri