Her Sanatseverin Mutlaka Gezmesi Gereken 10 Sanat Müzesi

Paylaş

Louvre, Paris, Fransa


Listenin ilk sırasında, elbette Louvre Müzesi yer alıyor. Müze olmadan önce Fransız krallarının iki yüzyıl boyunca ikamet ettiği bir kale olan Louvre, mimar I.M. Pei’nin 1989 yılında ilave ettiği cam piramit ile bugünkü görünümünü kazanıyor.

Görmeniz Gerekenler : “Milo Venüsü,” “Semadirek Kanatlı Zaferi” ve Leonardo da Vinci’nin meşhur “Mona Lisa” tablosu. Sully Kanadından başlayıp müzenin içine doğru ilerlemenizi tavsiye ederiz.

Louvre, Paris, Fransa

Modern Sanat Müzesi, New York, Amerika


Yoshio Taniguchi tarafından tasarlanan MoMA (Museum of Modern Art), sanat dünyasındaki en değerli koleksiyonlardan bazılarını barındırıyor. Van Gogh, Cézanne, Matisse, Magritte, Picasso, Pollock ve Warhol’a ait eserleri görebilirsiniz. Botticelli, Rembrandt, Vermeer, Degas ve Rodin’e ait çalışmaları bulabilmeniz de mümkün.

Görmeniz Gerekenler : Albrecht Dürer’e ait “Âdem ile Havva” oyma baskısı, Van Gogh’un “Yıldızlı Geceler” tablosu, Salvador Dali’nin “Belleğin Azmi” tablosu.

Modern Sanat Müzesi, New York, Amerika

Rijksmuseum, Amsterdam, Hollanda


17. yüzyıl Hollanda ve Avrupa sanatının en nadide örnekleri, Rijksmuseum’de bulunuyor. 900.000’den fazla sanat eserinin sergilendiği müzede, Orta Çağ’dan kalma nadir çalışmalar da görebilmek mümkün.

Görmeniz Gerekenler : Rembrandt’ın “Gece Devriyesi” tablosu, Vermeer’in “Süt Boşaltan Kadın” tablosu.

Rijksmuseum, Amsterdam, Hollanda

Uffizi Galerisi, Floransa, İtalya


Rönesans dönemine ait en değerli tablolardan bazıları, Uffizi Galerisi’nde bulunuyor. Erken Orta Çağ, Barok ve Mannerist dönemlerine ait ender rastlanan sanat eserlerini de görebilmeniz mümkün.

Görmeniz Gerekenler : Botticelli’nin “Venüs’ün Doğuşu” isimli eseri ve Tiziano’nun “Urbino Venüsü” tablosu.

Uffizi Galerisi, Floransa, İtalya

Vatikan Müzeleri, Vatikan Şehri, İtalya


Papa II. Julius (1503-1513) tarafından toplanan bir grup heykelin bugünkü Cortile Ottagono müze kompleksi içinde yerleştirilmesiyle temelleri atılan Vatikan müzeleri, 54 farklı galeriye ve 22 farklı koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’da bulunan ve Batı medeniyetinin önemli izlerini taşıyan müzeler, toplamda 7 kilometrelik bir alanda yer alıyor.

Görmeniz Gerekenler : Michekangelo tarafından tasarlanan Sistine Şapeli ve Papa II. Julius’un 1508 yılında, sanatçı Raffaello’ya inşa ettirdiği Raffaello Odaları.

Vatikan Müzeleri, Vatikan Şehri, İtalya

Prado, Madrid, İspanya


Yüzyıllar boyunca dünyanın dört bir yanından sanat eserleri toplayan İspanyol krallar, bunları Prado’ya emanet etmiş ve günümüzde de aynı yerde görülebiliyor. Juan de Villanueva tarafından tasarlanan müzede; Velázquez, Goya, Ribera ve Zurbarán’a ait çalışmaları görebilmek mümkün.

Görmeniz Gerekenler : Rubens’in “Üç Cazibe” tablosu, Velázquez tarafından yapılmış olan “Las Meninas”.

Prado, Madrid, İspanya

Hermitage Müzesi, St Petersburg, Rusya


1764 yılında Çarice Katerina tarafından inşaati başlatılan Hermitage Müzesi, barok mimarinin dünyadaki en önemli örneklerinden biridir. Cephesi iki kilometre olan ve beş binadan oluşan müze, üç milyonun üzerinde sanat eserine ev sahipliği yaparken, bu özelliğiyle Guinnes Rekorlar Kitabı’nda yer alıyor.

Görmeniz Gerekenler : Henri Matisse’nin “Da Dans” isimli tablosu, Rembrandt Salonu ve Picasso Salonu.

Hermitage Müzesi, St Petersburg, Rusya

Guggenheim Müzesi, New York, Amerika


Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan Guggenheim Müzesi, her şeyden önce kendine özgü tasarımı ile dikkat çekiyor. 1959 yılından beri sanat tutkunlarının uğrak yeri olan müzede, empresyonist akımın en güzel örnekleri yer alıyor. Modern sanat tutkunları muhakkak ziyaret etmeli.

Görmeniz Gerekenler : Francis Bacon ve Louise Bourgeois’in tüm eserleri.

Guggenheim Müzesi, New York, Amerika

National Gallery, Londra, İngiltere


1824 yılında kurulan Ulusal Galeri, 13. Yüzyıl ile 20. Yüzyıl arasında yaratılmış 2300'den fazla parçanın olduğu bir koleksiyona sahip. Aslan heykelleri ve süslü havuzlarıyla Londra şehrinin mimari yapısına değer katan ve Michelangelo, Rembrandt, Van Gogh gibi önemli sanatçıların eserlerinin bulunduğu müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilmeniz mümkün.

Görmeniz Gerekenler : Van Gogh’un “Günebakanlar” isimli tablosu, Rembrandt’ın otoportresi ve Leonardo’nun “Kayalıklar Meryemi” isimli eseri.

National Gallery, Londra, İngiltere

Moderna Museet, Stockholm, İsveç


Skeppsholmen Adasında yer alan Moderna Museet (Modern Sanat Müzesi), 1958 yılında açılmış ve 25.000 tablo ile 100.000 fotoğrafa ev sahipliği yapıyor. Dali, Picasso, Rauchenberg, Duchamp ve Matisse’ye ait nadide eserleri müzede bulabilmeniz mümkün.

Görmeniz Gerekenler : Dali koleksiyonu.
İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri