Dost Toplantılarının En Sadık Üyeleri, Kahveler

Paylaş
‘‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ sözü aslında kahvenin ne kadar vazgeçilmez bir içecek olduğunu açıklar. Bazen arkadaş buluşmalarının, bazen aile toplantılarının, bazen pasta yanının, bazen de yağmurlu bir havada cam kenarının en vazgeçilmez parçasıdır. Tadı damaklarda, sohbeti hafızalarda kalır.

Zamansız içeceklerin en güzelleri arasında yer alır kahveler. Bazen sabah kahvaltısı öncesinde, bazen yemek sonrasında, bazen tatlının yanında, bazen gece yarısı bilgisayarın önünde bir kahve fincanına rastlamak sürpriz olmaz. Tatlısı, şekersizi, ortası, sütlüsü, sütsüzü derken her damak tadına hitap eden bir kahve çeşidi bulunur. Peki sizin sevdiğiniz hangisi?

Americano: Espresso’ya sıcak su eklenmiş kahvedir.




Cappuccino: Sıcak süt ve süt köpüğünden yapılır. Sütün ısıtılması ve dokusu itibarıyla Latte'den farklıdır.




Con Panna: Bir ya da iki fincan espressonun üstüne çırpılmış krema konarak servis edilir.




Corretto: Espresso ile likörden oluşan kahvedir. Likör olarak genellikle grappa, bazende sambuca veya brandy kullanılır.




Espresso: İnce çekilmiş kahve çekirdeklerinin ağırlık yerine basınç kullanılarak demlenmesi ile hazırlanan İtalyan kahvesidir. Cappuccino, Americano gibi pek çok kahve espresso kahvesi kullanılarak hazırlanır ve bunlara kısaca espressolu içecekler denir.




Filtre Kahve: Orta kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin kahve makinasında demlenmesi ile edilen kahveye verilen addır. Kuzey Amerika’da en yoğun tüketilen kahve türüdür.




French Press: Kalın çekilmiş kahve çekirdeklerinin kendine has bardaklarda demlenmesi ile elde edilen kahvedir.




İrlanda Kahvesi (Irish coffee): İrlanda dilinde Caife Gaelach denilen bu içecek bir kokteyl olup, sıcak kahve, İrlanda viskisi ve şekerden yapılır. Üstüne ise krema konur.




İngiliz Kahvesi: Irish Coffee’ye benzetilebilir, viski yerine cin konur.




Türk Kahvesi: Çok ince çekilmiş (Espresso’dan daha ince) kahve çekirdeklerinin cezve içerisinde kaynamaya yakın bir derecede ısıtılması ile elde edilen köpüklü ve sert kahve türüdür. Telvesi ve köpüğüyle kendine özgü lezzeti olan Türk Kahvesi mangal külü üzerinde yapılırsa Kül Kahvesi adını alır.




Latte: Espresso kahvenin ve sütün bir araya geldiği bir lezzettir. Latte fincanların üstünü süslemek ise “latte art” olarak adlandırılır. Latte benzeri kahveler aslında pek çok Avrupa ülkesinde değişik adlarla yaygındır. Fransa’da café au lait, İspanya’da café con leche, Polonya’da kawa biała, Almanya’da milchkaffee, Avusturya’da grosser brauner, Hollanda’da koffie verkeerd, Portekiz’de ise café com leite olarak bilinir.




Macchiato: Espresso'nun üzerinde çok az süt köpüğü eklenerek elde edilir.




Mocha: Bir tür Latte'dir. Süte ilave olarak sıcak çikolata da eklenir.




Rus Kahvesi: Irish Coffee gibidir, viski yerine votka eklenir.


İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri