Farklı Kültürlerde Yılbaşı Gelenekleri

Paylaş
Eski yılı geride bırakmak, yeni bir yılı umutla karşılamak için düzenlenen yılbaşı kutlamaları hep özeldir. Her kültürün de kendine has bir kutlama geleneği vardır. 2018 için geri sayıma başladığımız bugünlerde hangi ülkenin yeni yıla nasıl girdiğine bir göz atalım.

Dostlar Şansı Beraberlerinde Getiriyor

Yunanistan ve İskoçya’da yeni yılla birlikte eve ilk giren kişinin şans getireceğine inanılıyor. Yalnız bir kuralla! Eve sağ ayak ile adım atmak gerekiyor. Yeni yılın ilk dakikalarıyla birlikte akraba ve dostlar birbirinin evine sağ ayakla adım atıp, tüm yılı şanslı geçirmelerine yardım ediyorlar.



Sandalyeden Atlayıp Kötü Ruhları Kovuyorlar

Dünyanın en ilginç geleneklerinden biri de Danimarkalılara ait. Yeni yıla girerken kötü ruhlardan arınmak için sandalyeden atlıyorlar. Eş, ahbap, dost, akraba, arkadaş hep birlikte toplanıp sandalyeden atlayarak yeni yıla giriyorlar. Böylece kötü ruhların korkup, kaçtığına inanıyorlar.

7 Takla, 7 Dilek

Brezilyalılar ise 7 takla karşılığında 7 dilek diliyorlar. Yeni yıla sahilde 7 kez dalga üzerinden takla atarak giren Brezilyalılar yeni yılda 7 dilek haklarının olduğuna inanıyorlar.



12 Üzüme, 12 Ay Mutluluk

İspanya ve Latin ülkelerinde yeni yıla ağız dolusu girmek moda. 12 üzüm tanesi yemenin, 12 ay mutluluk getireceğine inanıyorlar. Yalnız bir şartla! Üzümleri yemek için saatin 12 olması gerekiyor.



Kadehler Havaya

Rusların yeni yıl dileklerini şampanya kadehlerine koyup, içtiklerini biliyor muydunuz? İlk olarak dileklerini küçük kağıtlara yazıp sonra bu kağıtları yakıyorlar. Yanan kağıdın küllerini de şampanya kadehlerine koyup içiyorlar.



Mercimekle Yeni Yıl Kutlaması

İtalyanlar yılbaşı geleneği olarak mercimek yiyorlar. Sadece mercimek değil, yuvarlak olan yiyeceklerin şans getirdiğine inanıyorlar. Mercimek gibi yuvarlak yiyeceklerin yenildiği yeni yıl akşamından sonra tüm yılın bereket ve bollukla geçeceği düşünülüyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri