Dünyanın En Büyük 8 Heykeli

Paylaş
Varlıklarıyla bulundukları yerleri üne kavuşturan dünyanın en büyük heykelleri denildiğinde akla ilk gelen isimleri sizin için derledik.

Buda İlkbahar Tapınağı (153 metre) – Çin


Buda İlkbahar Tapınağı dünya üzerinde bulunan en uzun heykel olma unvanını taşıyor. Heykel, Bamiyan Budaları’nın Taliban tarafından Afganistan’da dinamitle patlatılmasının ardından planlanarak Çin’de yapıldı. Yapımı 2002 yılında tamamlandı.



Laykyun Setkyar (130 metre) - Myanmar


Myanmar’da Monywa şehrinin yakınında Po Kaung Tepeleri’nin üzerine kurulan Laykyum Setkyar heykeli dünyanın en uzun ikinci heykeli olma özelliğini taşıyor. 13.5 metre yüksekliğinde tahta sahip olan heykelin kendi yüksekliği 130 metre. Yerde yatay konumda bulunan heykel ise dünyanın en büyük yatay heykeli olma unvanına sahip.



Ushiku Daibutsu (120 metre) - Japonya


Japonya'nın Ibaraki iline bağlı Ushiku şehrinde yer alan Ushiku Daibutsu heykeli dünyanın en uzun heykelleri arasındaki yer alıyor. 10 metre yüksekliğindeki tabanı ve 10 metre yüksekliğindeki lotus platformu da dahil olmak üzere toplamda 120 metre yüksekliğe ulaşıyor.. Yerden 85 metre yukarıda bulunan gözetleme güvertesine asansörle ulaşım sağlanıyor. Bronzdan yapılan heykel Amitabha figürünü temsil ediyor.1995 yılında yapılan Ushiku Daibutsu heykeli 2002 yılına kadar dünyanın en büyük heykeli olma unvanını taşıyordu. Çin’de yapılan Buda İlkbahar Tapınağı bu unvanı Ushiku Daibutsu’dan aldı.



Cristo-Rei (110 metre) - Portekiz


Rio de Janerio’da bulunan ünlü Cristo Redentor heykelinden esinlenerek yaptırılan Cristo Rei tapınağı on yıllık inşaat sürecinden sonra 1959 yılında düzenlenen bir törenle açıldı. Cristo Redentor heykeli ile aynı boyutlarda (28 metre yüksekliğinde) ancak 82 metre yüksekliğindeki kaide üzerine konuşlandırılan heykelin alt kısmında bulunan seyir terasından Lisbon şehir manzarası izlenebiliyor.



Guan Yin Heykeli (108 metre) – Çin


Heykel bakımından zengin bir ülke olan Çin’de bir heykel daha dünyanın en uzun heykelleri arasındaki yerini alıyor. Çin’in Hainan Adası’nın güney sahilinde bulunan Guan Yin, heykelinin bir tarafı adaya, diğer iki tarafı Güney Çin Denizi’ne bakıyor. Altı sene inşaatı devam eden heykel 2005 yılında tamamlandı



Özgürlük Anıtı (93 metre) - ABD


Dünya genelinde en çok bilinen heykellerin başında geliyor Özgürlük Anıtı. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde bulunan Liberty adası üzerinde inşa edilen Özgürlük Anıtı oldukça eski bir tarihe sahip. 1886 yılında yapımı tamamlanan heykel günümüzde Amerika’nın simgesi olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda gözlem kulesi olma özelliğini de taşıyan heykelin yüksekliği 93 metre. Fransızlar tarafından inşa edilen heykelin başında bulunan 7 sivri uç, 7 kıtayı ve 7 okyanusu temsil ediyor.



Anavatan Çağırıyor (85 metre) - Rusya


Anavatan Çağırıyor ya da Anavatan Volgograd adıyla bilinen heykel, Stalingrad Muharebesini anmak amacıyla yapıldı. 1967 yılında dünyadaki en büyük dini heykel olarak ilan edildi. Ancak zaman içerisinde dünya genelinde farklı yerlerde yapılan heykeller bu unvanı kaybetmesine sebep oldu. Stalingrad Muharebesi’nin 200 gününü simgeleyen 200 basamak, anıtın dibinden tepeye kadar çıkıyor.



Gizze’nin Büyük Sfenksi (73 metre) - Mısır


Dünya genelinde en meşhur heykellerden biri de herkes tarafından Sfenks olarak ifade edilen Mısır’da bulunan heykeldir. Antik Mısırlılar tarafından M.Ö 2558 – 2532 yılları arasında inşa edildiğine inanılıyor. Bir aslanın vücuduna ve bir insanın başına sahip mistik bir yaratığa benzeyen heykel kireçtaşı ile yapıldı. Gizze’de Nil’in batı yakasında bulunan Gizze Yaylası’nda inşa edilen heykelin yüksekliği 73 metre. Dünyadaki en büyük yekpare heykel olma özelliğini taşıyan Sfenks aynı zamanda en eski anıtsal heykeldir.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri