Çocuklarının Doğru Mesleği Seçmesine Yardımcı Olmak İsteyen Ebeveynler için 4 Öneri

Paylaş
Meslek seçimi hayatımız boyunca vereceğimiz kararların en önemlilerinden biri. Bu sebeple ebeveynlerin, çocuklarının hayatları boyunca ilgi ve becerilerini gözlemleyerek onları yakından tanımaları ve meslek seçimi için doğru bir şekilde yönlendirmeleri çok değerli. İşte çocuklarının doğru mesleği seçmesine yardım olmak isteyen ebeveynler için birkaç öneri…

Yeteneklerini Keşfetmesine Olanak Tanıyın

Çocuklar, hayatı keşfetmeye kendilerini tanımakla başlar. Hayal gücünün neredeyse sınırsız olduğu bu dönemde onlara var olan yeteneklerini ortaya çıkarmaları için fırsatlar verin. Onların düşüncelerini dinleyin, rehberlik edin ve potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olun.



Kararlarına Saygı Duyun

Çocuk da olsalar büyümeye başladıklarında onların da çeşitli kararlar aldıklarını göreceksiniz. Hiçbir zaman kendi kararlarınızı ve fikirlerinizi çocuklarınıza dayatmaya çalışmayın. Onları yönlendirebilir ve seçenekler sunabilirsiniz. Çocuklarınızı seçim yapmakta özgür bırakın ve ne istediklerini, neleri sevdiklerini, nelerden hoşlanmadıklarını belirlemelerine yardımcı olun.



Meslekleri Tanımasına Yardımcı Olun

Çocuklar çevrelerinden çok hızlı şekilde etkilenirler. Ne olmak istediklerini sorduğunuzda her gün başka bir meslek duyabilirsiniz. Çocuklarınıza meslekleri tanıtın ve anlatın. Hatta imkânınız varsa seçtiği meslek grubundan kişilerle tanıştırın, onlarla zaman geçirmelerini sağlayın. Örneğin yaz tatillerinde farklı deneyimler yaşamalarına destek olarak ilgi alanlarında tecrübe edinmelerini sağlamaya çalışmakla işe başlayabilirsiniz.



Gerçekçi Olmalarını Sağlayın

Özellikle meslek seçimi yaparken çocuklarınızın güçlü yanlarını, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayın. Çocuklarınızın zayıf yönlerinin de farkına varmaları çok değerli. Başarısızlıkla ve kaybetme duygusuyla tanışan çocuklar ileriki yaşamlarında gerçekçi kararlar alabilme ve hedeflerini doğru seçebilme konusunda daha başarılı olurlar.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri