İş Görüşmesi Teknikleri

Paylaş
Bir iş görüşmesinin aşağı yukarı nasıl geçeceğini hepimiz biliyoruz: En güzel elbisenizi giyer, bazıları klasik hale gelmiş bir dizi soru cevap ile karşınızdaki insanları etkilemeye çalışırsınız. Oldukça standart değil mi? Sorun şu ki, bunları rakipleriniz dahil herkes biliyor ve uyguluyor. Yani, bir iş görüşmesinde fark yaratabilmek için standardın dışına çıkmanız gerekiyor. Standardın dışına çıkmanız ve kalıcı bir izlenim bırakmanız, doğal olarak işi alma ihtimalinizi artırıyor. Peki, nasıl yapacaksınız bunu? İş görüşmesi yaptığınız kişileri nasıl etkiler, farklı olduğunuzu nasıl gösterirsiniz?

İş Görüşmesinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Araştırma Yapın


Burada bahsettiğimiz araştırma, iş görüşmesinden önce firma hakkında bilgi toplamak değil ,onu herkes yapıyor. Teknolojiden faydalanın ve Google Alerts gibi bir sisteme üye olun. İş görüşmesi için sıra beklerken, o firma ile ilgili kayda değer bir gelişme olduğunda Google Alerts sayesinde görüşme sırasında bu gelişmeyi vurgulamanız, dikkat çekmenizi sağlayacaktır.

Araştırma Yapın

Doğru Şekilde Hazırlanın


Aşırı stres, en yetkin kişileri dahi etkileyebilir ve görüşmenin kötü geçmesine neden olabilir. Görüşme günü sabahı, hafif egzersizler yapın. 10 – 15 dakikalık bir egzersiz, vücudunuzu gevşetecek ve rahatlatacaktır. Kahve ve sigara tüketmeyin. Genel olarak kafeinli içeceklerden uzak durun.

Doğru Şekilde Hazırlanın

Vücut Dilini Kullanın


Vücut dilini kullanmayı biliyorsanız hiçbir şey söylemeden dahi, karşınızdaki kişilere çok şey anlatabilirsiniz. Size ayrılan koltuğa dik bir şekilde oturun ve sırtınızı arkaya yaslayın. Ayaklarınızı koltuğun altında toplamayın. Göz değil, yüz teması kurun. Dik dik gözlerin içine bakmak bir saldırganlık göstergesidir; onun yerine konuşurken karşınızdaki kişinin yüzündeki farklı noktalara odaklanın. Konuşma sırasında ellerinizi kullanın ve avuç içlerinizin görünür olmasına dikkat edin. Bu jest, dürüstlük ve sadakat simgesi olarak kabul edilir. Karşınızdakileri dinlerken hafifçe öne doğru eğilin ve sık sık başınızı sallayın. Bu, söylenenleri anladığınızı ve konuşmadan keyif aldığınızı gösterir. Dikkat etmeniz gereken bir başka şey de, taklit. Karşınızdaki kişilerin mimik ve hareketlerini taklit etmeye çalışın. İnsanlar, kendileri ile aynı hareketleri yapan kişilere güvenme eğilimi gösterir.

Vücut Dilini Kullanın

Görüşmeye Başlamak İçin Acele Etmeyin


Odaya girer girmez hemen “konuya” girmeyin. Karşınızdaki kişi veya kişiler zaten aynı şeyleri tekrar etmekten sıkılmış durumdalar, ilk birkaç dakikayı görüşme dışındaki konularla geçirmeye çalışın. Amacınız sadece iletişim kurmak değil, sosyal ve uyumlu biri olduğunuzu vurgulamak; hava durumundan, dün akşamki futbol maçından, ofis mobilyalarının tarzından bahsedin. Kısa süreliğine keyifli bir sohbet imkânı sağlayacak her konuyu kullanabilirsiniz, ancak fazla da uzatmayın.

Görüşmeye Başlamak İçin Acele Etmeyin

Soru Sormaktan Çekinmeyin


Buna bir iş görüşmesi denmesinin nedeni, sizin de soru sorma hakkınızın olması. İşinizle ilgili sorular sormaktan çekinmeyin. Ancak bu hakkınızı, lehinize olacak şekilde kullanın. Örneğin “önceki işyerimde, takım halinde çalışırken çok daha verimli ve yaratıcı olabildiğimi gördüm. Sizce bu özelliğim buradaki işte de bana faydalı olabilir mi?” sorusu, karşınızdaki insanları pozitif bir cevap vermeye yönlendirecek ve sizi hatırlamalarını sağlayacaktır.

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Israrcı Olmayın


Görüşmeniz bittikten sonra, sonuçla ilgili bilgi almak için firmayı sürekli olarak aramayın. Bu davranış, olumsuz ve işe muhtaç bir izlenim uyandırmanıza neden olacaktır. Görüşme bitiminde, eğer zaten bilmiyorsanız ne kadarlık bir süre içinde cevap alabileceğinizi sorun. Bu süre dolmadan firmayı aramayın.

Israrcı Olmayın
İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri