İş Dünyasının Yükselen Kavramı “Networking”

Paylaş
Ne işle uğraşırsanız uğraşın her zaman için geniş bir çevreye sahip olmak, yeni yollar açmakta oldukça fayda sağlıyor. En kısa tanımıyla çevreyi genişletmek anlamına gelen networking için son zamanlarda eğitim bile veriliyor. Birkaç adımda networking hakkında merak edilenleri mercek altına alıyoruz.

Networking Ne İşe Yarar?

Networking sayesinde daha geniş bir çevreye sahip olursunuz. Tanıştığınız kişilerin becerileri, başarıları, referansları ve network’lerinden yararlanabilirsiniz. Gerek özel gerek iş yaşantınızda yeni kapılar aralamanıza yardımcı olur. Networking’le ilgili yapılan birçok çalışmada ticaretin yüzde 50’den fazlasının yüz yüze yapılan bağlantılar sonucuyla gerçekleştiği ortaya konulmuş durumda.



Networking’de Bilgi Nasıl Yayılır?

Networking’de bilgi üç şekilde yayılıyor. Bunlardan ilki zayıf bağlar olarak adlandırılıyor. Zayıf bağlar iki farklı network’un kesişmesiyle iletişime geçenler için kullanılıyor. İletişimin devamının gelmesi için bir tanışmanın söz konusu olması gerekiyor. İkinci bağlantı kanalını Networkerlar oluşturuyor. Bu bağlantı kanalı aktif ve sonuç odaklı tanışmalar sonucu ortaya çıkıyor. Son kanal ise online networking kanalı. Bu kanalda ise online olarak etkin kullanım gerçekleştiren tanıdıklarınızın referanslarını görebiliyor, sizi başkaları ile tanıştırmalarını talep edebiliyorsunuz.



Network Sonrası İletişimi Kesmeyin

Yeni tanıştığınız ya da yeniden iletişim kurmaya başladığınız insanların sizi unutmaması için kendinizi hatırlatmanız gerekiyor. Görüşmenin üzerinden çok süre geçmeden yüz yüze görüşme imkanınız varsa kesinlikle yüz yüze görüşmelisiniz. Eğer yoksa süreyi bir haftadan fazla uzatmamak kaydıyla telefon ya da e-posta yoluyla kendinizi hatırlatın. İlişkinizi taze tutun.



İyi Bir Dinleyici Olun

Her şeyden haberdar olmanın bir yolu da iyi bir dinleyici olmaktan geçiyor. Kulaklarınız her daim açık olsun. Kendiniz ya da işiniz için faydalı olacak kişilerle ilgili bilgileri iyi bir dinleyici olarak da öğrenebilirsiniz.
İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri