Özgeçmişinizi Ön Plana Çıkaracak 5S Tekniği

Paylaş
İş görüşmelerine gitmeden önce özgeçmişinizi titizlikle ele almalısınız. İyi düzenlenmiş bir özgeçmiş, iş görüşmelerinin başarılı geçmesi için en önemli gerekliliklerden biri. Çıkış noktası Japonya olan 5S Tekniği ile kaliteli bir özgeçmiş hazırlamanız mümkün. Bu tekniğin tüm adımlarını sizler için derledik. 

Ayıklama / Seiri

Özgeçmişinizi daha etkili bir hale getirebilmek için öncellikle gereksiz olan tüm detayları ayıklamalısınız. İşinizle ilgili olmayan, artık geçerliliğini yitirmiş eğitimleri ve sertifikaları silerek başlayabilirsiniz. Özgeçmişinizi daha temiz ve anlaşılır hale getirerek, inceleyecek kişinin sizi daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz.  



Düzen / Seiton

Özgeçmişinizin akışını kronolojik olarak düzenlemeniz, anlaşılmasını kolaylaştırırken daha profesyonel bir izlenim vermenizi sağlar. İş hayatınızdaki başarılarınıza ve projelerinize tecrübelerinizden ayrı, özel bir alanda yer vermeniz bu alanların fark edilmesini kolaylaştırır. 



Temizlik / Seiso

Bu aşamada özgeçmişiniz için bir standart belirleyerek tüm yazı tiplerini ve boyutlarını benzer hale getirmelisiniz. Bunlarla birlikte tarihlerin yazım şekli ve satır arası boşluklar gibi detayları da kendi içlerinde uyumlu hale getirmeniz özgeçmişinizin daha temiz ve özenli görünmesini sağlar. 



Standartlaştırma / Seiketsu

Bu adımın amacı, mevcut durumun sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla standartların belirlenmesidir. Örnek olarak kendinize özgeçmişinizin ilk 3 madde doğrultusunda gözden geçirileceği tarih aralıklarını bu aşamada belirlemelisiniz. Belirleyeceğiniz bu standartlar ile özgeçmişinizi her zaman güncel ve paylaşıma hazır tutabilirsiniz. 



Disiplin / Shitsuke

5S uygulamalarındaki son aşama olan disiplin; en zoru gibi görünse de aslında ilk 4 aşamadan sonra geriye kalan en kolay adımdır. Bu aşamada yapmanız gereken en önemli şey ilk 4 adımda belirlediğiniz kurallara uymaktır. Özgeçmişinize herhangi bir ekleme yaparken daha önce belirlediğiniz yazı tipini, font büyüklüğünü ve satır arası boşluklarını kullanmalı; aynı zamanda belirlediğiniz zaman aralıklarında özgeçmişinizi gözden geçirmeyi atlamamalısınız. 



İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri