Nemrut Dağı Eteklerinde Koskoca Bir Tarihi Gizliyor

Paylaş

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman, Nemrut Dağı’nda yatan koca bir tarihe ev sahipliği yapıyor. 2.150 metre yükseklikte tarihe ışık tutan heykeller gizemlerini hala koruyor. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilen ve geçmişi iki bin yıl öncesine dayanan Nemrut Dağı’nı yakından görmeye ne dersiniz? Bu bölge aynı zamanda Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olma özelliği taşıyor.




Tarihin Tozlu Sayfalarından Kommagene Uygarlığı Çıktı

Nemrut Dağı’nın tepesinde yer alan heykeller uzun zaman boyunca bilim adamlarının ilgisini çekti. Ta ki Berlin’deki Prusya Kraliyet Akademisi tarafından yapılan araştırmaya kadar. Kraliyet Akademisi tarafından Nemrut’a gönderilen Otto Punchtein isimli bilim adamı dağın tepesindeki tümülüs (toprak yığılarak oluşturulmuş mezar ya da mezarlıklardan meydana gelen tepecikleri anlatmak için kullanılan kelime) ve tümülüsün doğu ve batı yanlarında yer alan terasları inceler. Bilim adamının ilgisini çeker ve araştırmaya koyulur. Uzun süren çalışma nihayet sonuç verir. Grekçe yazılı bir kitabeye ulaşan bilim adamı Punchstein, yazılanları çözer ve Nemrut Dağı’nda bulunan bu eserlerin Kommagene Uygarlığı’na ait olduğunu ortaya çıkarır. Nemrut’un bugün ki ününe kavuşmasını sağlayan heykellerin Kommagane Kralı I. Antiochos tarafından yapıldığını keşfeder. Araştırmasını derinleştiren Otto Punchtein, bulduğu kitabenin Kral I. Antiochos’un bizzat ağzından yazıldığını kanıtlar. Buna ilave olarak kitabede Antiochos’un tüm yasalarını da bulur. Yavaş yavaş çözdüğü kitabeden elde ettiği bilgilerle kazı çalışmalarını ilerletip, Nemrut Dağı haricinde Arsameia, Samsat ve Fırat Havza’sında da çalışmalar gerçekleştirir. Ortaya çıkan eserlerin taşınabilir niteliğe sahip olanları müzeye taşınır. Geri kalanı ise oldukları yerde bırakılır. Nemrut Dağı’nda bulunan dev heykeller, Tümülüs, Arsameia, Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü’nün bulunduğu alanın tamamı milli park olarak kabul edilir ve bu sınırlar içinde korumaya alınır.




Güneş Ayrıcalıklı Davranıyor

Tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan Nemrut Dağı’nın bir başka özelliği daha bulunuyor. Gün doğuşu ve batışında güneşin ayrıcalıklı davrandığı bölge, sırf bunu görmek isteyen turistlerin akınına uğruyor.


İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri