Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi
Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda önceliklerimizi belirleyip hem iş
modellerimize sürdürülebilirliği entegre etmek hem de sürdürülebilirlik kavramını kurum kültürü haline getirmek amacıyla 2017 yılında “Anadolu Hayat Emeklilik Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi” projesini hayata geçirdik. Sürdürülebilirlik komitemiz tarafından yönetilen bu sistemin temeli sürdürülebilirlik politikalarımıza dayanıyor. Böylece, sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi prosedürler aracılığıyla iç paydaşlarımız ile paylaşıyoruz.
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemimizin yıllık olarak gözden geçirilmesi ve düzenli bir temelde güncellenmesinden Sürdürülebilirlik Komitemiz sorumludur. Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı ve Sürdürülebilirlik Komitesi Üyelerinin görevlerine dair detaylar Sürdürülebilirlik Komitesi İç Tüzüğü ve ilgili prosedürlerde yer almaktadır.
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi kapsamındaki uygulamalar üst yönetim tarafından bir süreç dahilinde takip edilir; sistem dahilinde belirlenen hedefler, çevresel ve sosyal performansın sürekli olarak geliştirilmesi misyonuyla gerekli durumlarda güncellenir.
Anadolu Hayat Emeklilik Sürdürülebilirlik Yönetimi Sistemi kapsamında aşağıdaki konularla ilgili kurum içindeki süreçleri tanımlayan, rol ve sorumlulukları tayin eden, periyodik olarak güncellenen prosedürler bulunur:
- İç Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi
- Dış Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi
- Amaç ve Hedeflerin Belirlenmesi
- Eğitim
- İç ve Dış İletişim
- Doküman Kontrol
- İç Denetim ve Düzeltici Önleyici Faaliyetler
- Yönetim Gözden Geçirme
Çevre yönetimi ve çevresel etkilerimizin takip prensipleri Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemimizin bir parçası olan İç Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi ve Dış Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi prosedürlerinde açıklanır. Sistem ve ilgili prosedürler ışığında çevresel ve sosyal risklerimizi belirler, hedeflerimizi oluşturur ve bu hedefler ışığında eylem planlarımızı önceliklendiririz.
İç Denetim ve Yönetim Gözden Geçirmesi
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemimiz kapsamında gerçekleştirilen tüm çalışmalar her yıl iç denetime tabi tutulur. İç denetimlerin kapsamı, sıklığı, metodolojisi ve sorumlulukları İç Denetim ve Düzeltici Önleyici Faaliyetler Prosedürü’nde tanımlanmaktadır.
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi ile takip ettiğimiz çevresel ve sosyal performansımızı her yıl İcra Kurulumuza sunarız. Bu yönetim değerlendirme toplantıları ile sistemin uygunluğu, yeterliliği ve etkinliğini sağlarız. Yönetim değerlendirme toplantılarının prensipleri Yönetim Gözden Geçirme Prosedürü’nde tanımlanmaktadır.
Çalışan Sağlığı ve Güvenliği
Çalışanlarımızın sağlıklı ve güvenli iş ortamlarına sahip olması en önemli önceliklerimiz arasındadır. Tüm iş yerlerimizde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kurullarımız mevcut olup iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm uygulamalarımız 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre gerçekleştirilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarımızda işveren vekili ile birlikte sendika temsilcisi de yer alır. İSG Kurullarımıza; Genel Müdürlükte İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü olmak üzere, diğer iş yerlerimizde ise personel işlerinden sorumlu kişiler başkanlık yapar. İSG Kurullarımız 3 ayda bir toplanır ve tüm iş yerlerimizde İSG uzmanları ve işyeri hekimleri mevcuttur.
İSG prosedürlerimiz kapsamında işe başlayan her yeni çalışana İSG ile ilgili bilgilendirme eğitimi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği verilir. Tüm çalışanlarımız 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince düzenli olarak temel İSG eğitimi alırlar. 2020 yılında 125 çalışanımıza İSG eğitimi verilmiştir. Şirketimizde herhangi ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanan herhangi bir iş kazası gerçekleşmemiş olup, 2020 ve 2021 yılında ufak çaplı yaralanma ve iş yeri kazalarına ilişkin İSG birimlerimize sırasıyla toplamda 1 ve 3 adet bildirim yapılmıştır. 2021 yılında İSG eğitimi verilen 1.024 çalışanımız mevcuttur.