Büyüyen nüfus ile artan tüketimin çevreye olumsuz etkisinin katlanarak artması ve
küresel iklim değişikliği sebebiyle bozulan ekolojik denge, gelecek nesilleri etkileyen bir
tehdit haline gelirken sürdürülebilirlik konusu her geçen gün daha da önem kazanıyor.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında karbon yönetiminin gerekliliğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Şirketimizin tümünü kapsayacak şekilde 2016 yılından itibaren faaliyetlerimizden oluşan karbon ayak izimizi hesaplayıp aynı miktar karbon kredisi satın alarak yenilenebilir enerji projelerine finansal destek veriyor ve her yıl karbon ayak izimizi sıfırlamaya devam ediyoruz
Kapsam-1 - Doğrudan Emisyonlar: AHE Kapsam-1 hesaplaması, doğal gaz tüketimi, şirket araçları, jeneratörler, soğutma grupları, havalandırma ve yangın söndürme sistemlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını içermektedir.
Kapsam-2 - Enerji Dolaylı Emisyonlar:
AHE Kapsam-2 hesaplaması, elektrik tüketimi kaynaklı sera gazı emisyonlarını içermektedir.
Kapsam-3 - Diğer Dolaylı Emisyonlar:
AHE Kapsam-3 hesaplaması, personel taşıma servis hizmetleri, taksi, otobüs, iş amaçlı uçak seyahatleri ve kâğıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını içermektedir.
*Bazı ofislerin 2018 yılının sonunda taşınması sebebiyle Anadolu Hayat Emeklilik çalışanları tarafından kullanılan toplam ofis alanı 2019 yılında artış göstermiştir. Kullanım alanı başına sera gazı emisyonu yoğunluğumuz bir önceki yıla kıyasla aynı seviyede gerçekleşmiştir.
**2021, 2022 ve 2023 yılında kullanılan elektriğin tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik edilmesi dolayısıyla, Anadolu Hayat Emeklilik Kapsam-2 emisyonlarını sıfırlayarak önemli bir emisyonun önüne geçmiştir.
Çevresel Etkilerin Yönetimi
Sürdürülebilirlik politikamızın genel ilkeleri arasında bulunan çevresel etkilerin ölçülmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarımız kapsamında iş yeri ve iş süreci faaliyetlerimizden kaynaklanan etkileri düzenli olarak takip ediyor ve raporluyoruz. Anadolu Hayat Emeklilik olarak çevresel etkilerimiz iş yerlerimizde ve iş süreçlerimizin gerçekleştirilmesi sırasında tüketilen kullanım suları, elektrik, doğalgaz ile şirket araçlarımız, personel servislerimiz ve iş seyahatlerimizden kaynaklanan yakıt tüketimleridir. Ayrıca iş yeri faaliyetlerimiz için kullandığımız kağıt miktarını ve oluşturduğumuz atık miktarını da yıllık bazda takip edip raporlarız. Enerji tüketimi, su tüketimi, kağıt tüketimi ve atık oluşumuna dair verilerimiz aşağıdaki tablolarda incelenebilir.
Faaliyetler sonucu gerçekleşen enerji tüketimi (GJ)
Faaliyetler sonucu gerçekleşen su tüketimi, kağıt tüketimi ve atık oluşumu
İş yerlerimizin çevresel etkilerini yönetmek için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında Manzara Adalar Ofislerimiz Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold yeşil bina sertifikasına sahiptir. Çevre yönetimi çalışmalarımıza ek olarak dolaylı etkilerimizi de yönetebilmek amacıyla ajanda ve faaliyet raporları gibi basılı malzemelerde geri dönüştürülmüş kağıt ve malzeme kullanırız.
Genel Müdürlük, Müşteri Hizmetleri Merkezi ve yurtiçi bölge ofislerimiz için yenilenebilir enerji sertifikası (I-REC) alınmaktadır.
Şirketimiz tarafından günlük olarak gerçekleştirilen mevzuat takibine çevre mevzuatı da dahildir. 2023 yılında çevre mevzuatına aykırı hiçbir durum gerçekleşmemiş ve cezai yaptırımla karşılaşılmamıştır.
Kahve Odaklı Atık Yönetimi
En çok tükettiğimiz içecekler arasında yer alan kahve, tıpkı plastik gibi arkasında önemli bir atık bırakıyor.
Sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz kapsamında Wastespresso ile iş birliği yaparak ofislerimizde biriktirilen kahve atıklarını ileri dönüştürmeye başladık. Atıklardan doğada %100 çözünebilen tek/çok kullanımlık ürünler için gerekli olan ham madde elde ediliyor. Kahve atıklarımızdan kaynaklanan karbon salınımını en az seviyeye indirerek, doğada uzun süre çözünemeyen plastik ürünlere alternatifler üretilmesini sağlıyoruz. Böylelikle çevresel değer yaratıyor, döngüsel ekonomiye katkıda bulunuyoruz.